HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Ne hidd el a marhaságokat! - Az edényveszély cáfolata újból Dátum: 2014.08.06.

Az utóbbi hónapokban újból előkerült az az évekkel ezelőtt felkapott téma, miszerint a műanyag edények mikrohullámú sütőben mérgező anyagokat bocsátanak ki. Ez marhaság. Az igazság más. 

mikro "Egy amerikai orvosi intézet (Walter Reed Army Medical  Center) kutatócsoportja  nemrég adta közre, hogy mikrohullámú sütőben nem  szabad műanyag  edényben ételt melegíteni!!! Csakis kerámia edényeket,  illetve edzett üveget  lehet használni, mert a műanyag és az ételben lévő zsír keveredése (a hó  hatására) egy dioxin nevű anyagot vált ki, ami rákot okoz,  főleg mellrákot. A  dioxin nagyon mérgező anyag és a sejteket támadja meg.  Az étel tetejére ne  tegyünk műanyag fedelet, hanem egyszerű  papírtörölközőt" - így hangzott az  a lánclevél (hoax), ami még 2006-ban  hasított végig az interneten, és már  akkor is cáfolták. Az elmúlt hónapokban  azonban ismét felmerült a kérdés,  ezért érdemes újból helyretenni a dolgott.  Először is a legfontosabb, ez az  egész egy marhaság, a műanyag edényt  lehet bátran használni a mikróban. 

 A levélben szereplő hülyeségek miatt még az illetékes állami szervezet is szót kért. Az Országos Kémia Biztonsági  Intézet ugyanis májusban figyelmeztetést adott ki, amely szerint az említett levélben megfogalmazott állítások alaptalanok, tudományosan nincsenek igazolva.

"A dioxinvegyületek elsősorban klórozott műanyagot tartalmazó hulladék, fa, szénhidrogének nem eléggé magas hőmérsékleten történő elégetésekor keletkeznek. Ezek a körülmények műanyag edényekben tárolt élelmiszerek mikrohullámú sütőben való melegítésekor nem jönnek létre" - derül ki az OKBI tájékoztatásából, amely hozzáteszi, az intézet a mikrohullámú sütőkben használt műanyag edényekből felszabaduló dioxinok által okozott egészségkárosodásra vonatkozó kockázatokat nem tartják reális veszélynek. Az OKBI azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy a dioxinvegyületek a környezetből, akár napi szinten bekerülhetnek az emberi szervezetbe, és ott felhalmozódva kifejthetik káros hatásukat. 

A háztartási hulladékokban található klórtartalmú műanyagok – például PVC – hagyományos égetése
során (700-800 Celsius-fokon keletkezhetnek dioxinok. Ne égessünk tehát otthon, a kertben, vagy a ház kályhájában, kemencéjében, kazánjában műanyag hulladékot. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (US EPA) vonatkozó jelentése szerint a mérgező dioxin a szenet égető berendezések, a hulladékégető berendezések, a fémgyártásra szolgáló olvasztókemencék, a dízelmotoros autók kipufogója, a tartósított fa elégetése, és a háztartási szemét elégetése során keletkezhet. A mérgező dioxinok négyötöde így került a környezetbe. 

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás