HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Koszos ásványvizeket tiltottak be - reagáltak az érintettek Dátum: 2014.08.26.

12 különböző ásványvíz forgalmazását tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ásványvizek eljuthattak a fogyasztókhoz, ám a szennyezettségük nem veszélyes az egészségre. A Lidl közölte, gyártói hiba történt, visszafizeti a termékek árát, egyúttal szigorítja az ellenőrzést. Az egyik érintett gyártó vezetője pedig jelezte, a termékeiket más laboratóriumban is vizsgálták, és akkor nem volt probléma.

A Nébih kedden közölte: azért tiltotta be a Pannon-Aqua, a Saguaro Mizse, az Aquitas Zafír márkájú, többek között a Lidl, az Aldi és One Euro Store egyes egységeiben kapható ásványvizeket, mert magas nitritszintet és a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium határérték feletti koncentrációját mutatták ki bennük az ellenőrök. A megbukott ásványvizek, és a forgalmazó boltok listája itt található

Vizminta9

 "A rendszeresen több ezer terméken elvégzett monitoring vizsgálatokon születtek olyan kifogásolható  eredmények, amelyek nyomán több gyártó ásványvizéből is vettek bolti mintákat az élelmiszer-  biztonsági hatóság szakértői" - kommentálta a hatósági intézkedést a Napi.hu-nak Helik Ferenc a  Nébih illetékes vezetője. Ezt követően a gyártók üzemeit is ellenőrizték a hatóság szakértői, és  vizeket "gyártó", sokkal inkább palackozó Magyarvíz Kft.-nél és az Aqua-Pet Kft.-nél helyben is találtak  kifogásolnivalókat.  A vizsgálat szerint a nitritionok a szakértő szerint úgy kerülhettek a vízbe, hogy a gyors és nagymennyiségű vízkitermelés miatt vákuum keletkezett, így a talajból is beszivároghatott víz. 

A most megbuktatott vizek a vásárlókhoz is eljuthattak, ám a Nébih szakértője szerint a szennyezettség mértéke nem veszélyes az egészségre.

 

Reagált a Lidl és a gyártó

A Lidl kedd délután közölte: gyártói hiba történt, ami miatt szigorítja az ásványvizeiknek forgalomba kerülését, az előírásokon felüli, fokozott ellenőrzést vezetnek be. A Lidl arra kéri a vásárlóit, hogy ha vettek az érintett ásványvizekből (ezen a linken találhatóak az szóban forgó ásványvizek), azt bármelyik üzletbe visszavihetik, az árát megtérítik.

A Magyarvíz Kft. ügyvezető igazgatója, Gulyás Miklós az Origo megkeresésére azt mondta, egy olaszországi és két magyarországi laboratóriumban vizsgálták be az ellenmintákat, de azokban nem találtak kórokozót. A cégvezető úgy becsüli, nagyjából 40-50 millió forintos veszteség éri a kft.-jét, de állítása szerint több a "bosszúság és presztízsveszteség". 

Gulyás Miklós felhívta arra a körülményre a figyelmet, hogy a Nébih ellenőrzést bemutató videójában az látszik, hogy a vizsgálatot végző laboros nem visel védőkesztyűt, ami azért lehet fontos, mert a Pseudomonas aeruginosa nevű kórokozó egyébként megtalálható az emberi bőrön is. Az ügyvezető szerint a kórokozó nem él meg savas környezetben, ezért nem is érti, hogy a Nébih vizsgálata azt hogyan azonosíthatta a szénsavas ásványvízben.

Mit kell tudni az ásványvízről?

Nem véletlen, hogy a Nébih is kiemelten kezeli az ásványvizeket, azok ugyanis az elmúlt években slágertermékké váltak. Évente fejenként 116 litert iszunk belőle, szemben a tíz évvel ezelőtt 60, illetve a huszonöt évvel ezelőtti 2 literrel. Hasonló sikert kevés élelmiszerféle ért el az utóbbi időben. 

Bár a mindennapokban szinte minden palackozott vizet ásványvíznek hívunk, az összetételük azonban más és más, ezért nem véletlen, hogy nem csak egy adathalmazzal kell jelölni a tartalmat, hanem a szabályok szerint szövegesen is utalni kell az ásványi anyagok mennyiségére. A független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling Hungary szakértője, Szigeti Tamás a Mindenár.hu-nak azt mondta: "Kizárólag az a víz lehet ásványvíz, amelyben az ásványianyag-tartalom legalább 500 milligramm. Az 50–500 milligrammot tartalmazó víznél jelezni kell, hogy csekély ásványianyag-tartalmú. Ha címkéznék, akkor a csapvíz ebbe a kategóriába esne. Az 50 milligramm alatti értéket produkáló vizeknél pedig jelezni kell, hogy nagyon csekély az ásványianyag-tartalma."

Vízből érdemes legalább 2-3 litert inni naponta, de az sem baj, ha ennél többet iszunk. Élettani szempontból viszont fontos, hogy ne kössünk ki egyetlen ásványvíz mellett, hanem folyamatosan cserélgessük a márkákat, hogy az elfogyasztott vizek ásványianyag-tartalma változatos legyen. 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás