HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Hibás az epres joghurtok fele Dátum: 2014.09.11.

A hatóság által tesztelt 38 epres joghurt fele ment át vizsgán. Az ellenőrök elsősorban jelölési hibákat fedeztek fel. A Zott joghurtja vitte a pálmát. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal júniusban és júliusban a boltokban kapható különféle epres joghurtokat vizsgálta. Összesen 38 terméket vizsgáltak többek között a zsír- és édesítőszer-tartalmat. 

eperkep

 A vizsgált termékekből 19 joghurtnál találtak jelölési hiányosságokat, tehát minden második termék  esetében előfordult valamilyen jelölési hiba. Gyakori hiba, hogy a jelölésen feltüntetett adatok nem  egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, így nem valósult meg a  fogyasztók valósághű tájékoztatása: összetevők pontatlan felsorolása, nem a megfelelő csökkenő  sorrend feltüntetése, egyes adalékanyagok és egyéb összetevők hiányoztak a jelölésről, a tápértékadatok  nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, vagy nem az előírás szerint  tüntették fel azokat. 

 Az előírt, legalább 4 %-os gyümölcstartalom alatti epret tartalmazó egyes termékeket és az utóhőkezelt  termékeket megtévesztő módon „epres joghurt”-nak nevezték. 

A kedveltségi teszten a zsíros joghurtok közül a Zott Sahnée tejszínes epres joghurtja lett az első, a zsírszegényeknél a Tescóban kapható Creamfileds epres joghurtja nyert, az édesítőszeres kategóriában a Mizo Flört joghurt lett az első. Az összesített eredmény alapján a Zott Sahnée végzett az élen, a második a Landliebe epres joghurtja lett, a harmadik helyet pedig az Aldiban kapható Desira joghurt szerezte meg. A vizsgálat és a kedveltségi teszt részletes eredményét itt olvashatja el

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás