HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Felmérik, hogyan és mit eszik Magyarország Dátum: 2014.10.14.

Újból lesz táplálkozási vizsgálat. Az előzőnek köszönhetjük például a transzzsírsavak eltűnését


otap Legutóbb 2009-ben mérte fel az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet a magyarok táplálkozási szokásait, most pedig újra meghirdették az akciót. 

 Az OTÁP2014 (Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014) néven futó vizsgálat célja, hogy  megismerjék a felnőtt lakosság táplálkozási szokásait, és Magyarországon országos reprezentatív mintán,  újból mérésekkel határozzák meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás gyakoriságát, valamint  nyomon kövessék időbeli változásokat. Ezek az információk – mint azt a 2009-es vizsgálat is bizonyította – hozzájárulnak a szükséges intézkedésekhez, beavatkozásokhoz, és ezáltal a lakosság egészségi állapotának javításához. A 2009-es vizsgálat nyomán vezették be többek között a chipsadót, és ahhoz köthető a transzzsírsavak kitiltása is - derül ki az OÉTI tájékoztatásából.

A vizsgálat meghirdetéséhez fűzött kommentárjában az OÉTI kiemeli, hogy a magyar emberek egészségi állapota rosszabb, mint Európa sok más országában. Az egészség szempontjából igen fontos szerepe van az életmódnak, kiemelten a táplálkozásnak és az egészséges testsúly megtartásának. Egészséges életmóddal például a szív- és érrendszeri betegségek közel háromnegyede és a daganatos betegségek egyharmada megelőzhető. Az egészségben töltött élet meghosszabbítható.

Az elhízás világszerte egyre komolyabb problémát jelent felnőttek és gyermekek körében egyaránt, hozzájárulva számos krónikus betegség (cukorbetegség, magasvérnyomás, szívinfarktus, szélütés, daganat, stb.) kialakulásához. A 2009-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP2009) adatai szerint a felnőtt lakosság csaknem kétharmada túlsúllyal küzd, valamint számos táplálkozási kockázati tényező van jelen. (A vizsgálatról részletesen itt olvashat.)

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás