HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Figyelj oda: legyél kenyérellenőr! Dátum: 2014.12.01.

A kenyér szerves része mindennapjaink étkezésének, az egyik legalapvetőbb élelmiszereink egyike. Ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen kenyeret veszünk meg a boltban. De mire kell figyelni? Milyen a jó, egészséges kenyér?

keny

 Fontos, hogy a kenyér minőségi legyen, hiszen nagy részben a kenyérfogyasztással visszük be a szervezetünknek szükséges szénhidrátot, de vitamin- és ásványi anyag bevitel is kötődik fogyasztásához. Élelmirost-tartalma pedig bizonyos betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet. A finomlisztből készült termékekben jóval, sokszor 50%-kal kevesebb a vitamin és az ásványi anyag, mint a korpából vagy teljes kiőrlésű lisztből készült társaikban. 

Tartós egy kenyér akkor, ha legalább hat napig eláll, de ebben az esetben úgy kell forgalomba hozni, hogy romlást gátló anyagokat tesznek bele, vagy ennek megfelelően csomagolják az adott árut. Természetes minőségmegőrzés, ha kovászt tesznek a kenyérbe, hiszen ezek alapesetben tovább elállnak. Emellett jellemzőbb az állaguk, ízük is. Persze attól, mert barna a kenyér színe még közel nem biztos, hogy rozskenyeret fogunk enni, ha megvesszük. Érdemes figyelni a csomagolást, hiszen komoly szabályozás van erre is – fel kell tüntetni, miből készült a kenyér, gyakran színezőtől barna a kenyerünk, nem pedig a rozstól.

Nem csak a liszttől függ a kenyerünk, egyéb egyébként meghatározó összetevők is lehetnek benne. Találkozhatunk boltokban például többgabonás kenyérrel (ebben az esetben egyéb gabonából 5-5 százalékot kell tartalmaznia), búzacsírás, burgonyás, magos, szójás és korpás kenyér stb.. 2012-ben Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végzett egy vizsgálatot a különböző kenyerek minőségét illetően. A bevizsgált kenyerek közül egyébként a rozs és a rozsos kenyerek szerepeltek a legjobban.

Mire kell figyelni a csomagoláson? Eltér az előrecsomagolt és a nem csomagolt kenyerek címkézése. Utóbbin jellemzően kenyércímkéket fogunk találni, amin meg kell nevezni a terméket, a nettó tömeget, az előállító vagy a forgalmazó nevét és címét. Ha a kenyér 24 óránál hosszabb ideig áll el, abban az esetben a napot is tartalmaznia kell a kenyércímkének, hogy meddig tárolhatjuk a kenyeret.

Mi ezzel úgy vagyunk, ha már ekkora a választék a kenyerek között, érdemes válogatni. Értjük ez alatt, hogy van esemény, vagy főtt étel, ami megkívánja a kevésbé egészséges, de puhább, néha-néha jobban eső fehér kenyeret, de hétköznapi étkezésekre, szendvicsekre pártoljuk a teljes kiőrlésű kenyeret, vagy a rendkívül markáns ízű, elég jól laktató rozskenyereket. Ha meg tudjuk tartani a mértéket, a kenyérfogyasztás nem válik szervezetrombolóvá.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás