HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Felfedik titkaikat az élelmiszerek Dátum: 2014.12.13.

Szombattól szigorodnak a szabályok: többet mondanak magukról az bolti élelmiszerek. A Mindenár.hu összefoglalta, mi változik. 

címkézés3 Életbe léptek az élelmiszerek jelölésére vonatkozó szigorúbb szabályok. A rendelet szerint a  kötelezően előírt információkat - mint a megnevezés, összetevők, nettó mennyiség,  szavatossági idő - jól látható helyen, egyértelműen, az előrecsomagolt élelmiszerek esetén  közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni, a betűméret  magassága pedig nem lehet kisebb 1,2 milliméternél - írja az MTI. 

 A Földművelésügyi Minisztérium (FM) közölte: várhatóan a jövő héten jelenik meg az a  miniszteri rendelet, amely lehetőséget ad arra, hogy ezt a tájékoztatást szóban is meg l  lehessen adni a fogyasztó számára. A tájékoztatási kötelezettség a kereskedelmi egységek  csemegepultjára, a vendéglátóipari egységekre, valamint a közétkeztetésre is vonatkozik. 
 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelezte, hogy a rendelet értelmében a  2014. december 12-ig jogszerűen forgalomba hozott termékek - így a raktárban készen  tartás céljából tárolt, becsomagolt termékek - a minőség-megőrzési idejük lejártáig forgalomban lehetnek. Ez azt jelenti, hogy 2014. december 13. után mind az új jelölési szabályoknak megfelelő, mind a régi jelölési szabályoknak megfelelő termékek megtalálhatóak lesznek az üzletek polcain. 

A Mindenár.hu már korábban beharangozta a várható változásokat, most a szabályok életbe lépésének apropóján újból felsoroljuk, hogy mi változik szombattól. 

1. A darabos hús vagy egész hús?

A változás nagyon egyszerű: az olyan előre csomagolt húsok csomagolásán, amik több szeletből állnak össze, fel kell tüntetni - szó szerint -, hogy „darabokból formázott hús”-ról van szó.

2. Az első fagyasztás időpontja

A változás a következő: decembertől minden fagyasztott hús csomagolásán fel kell tüntetni, hogy mikor volt az (első) fagyasztás időpontja. Ez gyakorlatilag a vásárlónak segít a választásban: a dátum alapján eldöntheti, hogy felhasználástól függően melyik termékre van szüksége.

3. Hozzáadott víz mennyisége

Amennyiben a hús tömegének öt százalékát meghaladja a termékhez hozzáadott víz mennyisége, azt kötelezően fel kell tüntetni a csomagolásán. Vonatkozik ez többek között a bontott, a darabolt és a szeletelt húsokra is.

 4. Nagyobb betűk

Nem lesz sokkal nagyobb, de azért nagyobb lesz, remélhetőleg ez sokat fog segíteni a könnyebb olvashatóságon. A szabvány méret az 1,2 milliméteres betűméret lett, bár komoly viták előzték meg ezt a döntést, ami valljuk be, kicsit megmosolyogtató. Mindenesetre örüljünk, mert ennél kisebb betűkkel decembertől nem találkozhatunk a csomagolásokon. Persze van kivétel: ha a jelölésre alkalmas felület kisebb mint 80 négyzetcentinél (azaz mondjuk 9x9 centis), akkor használhatnak 0,9 milliméteres betűméretet is. Előírás, hogy olyan környezetet alakítsanak ki, olyan színeket használjanak, hogy azért jól olvasható legyen – ez is megmosolyogtató, mint ahogy maga az 1,2 is – a nagymamák abstart kiestek a versenyből).

5. Allergiásoknak

Mostantól – amellett, hogy kötelező feltüntetni –, kötelező lesz ki is emelni (vastagítás, aláhúzás) az allergén anyagokat. Egyedüli kivételt ez alól az képez, ha az allergén összetevő egyértelmű: gondolunk itt arra, hogy egy doboz tejnél, amire rá van írva, hogy tej, fölösleges kiemelni a tejet mint allergiás reakciókat kiváltható anyag. Viszont az étcsokoládé összetevőiben ki kell majd emelni, hogy nyomokban tartalmazhat diót és mogyorót.

címkézés4

6. Honnan származol?

Eddig csak a marhahús csomagolásán kellett jelezni, hogy az adott nyersanyag honnan származik. Jövő áprilistól ugyanez vonatkozik a sertés-, a juh-, a kecske-, és a baromfihúsokra is. A pontos tájékoztatás érdekében szerepelnie kell, hogy az EU melyik tagállamából került hozzánk a hús, vagy ha EU-n kívülről érkezett, akkor pontosan hol nevelték az állatot, majd hol vágták le.

7. Egyéb származási helyek feltüntetése

További termékeken ugyan nem tették kötelezővé a származási hely feltüntetését, viszont ha a gyártó valamiért fel akarja tüntetni, akkor pontosan kell tennie azt. Gyakorlatban ez annyit tesz, hogy, ha a késztermék származási helyét feltüntetik a csomagoláson, de az alapanyag máshonnan származik, akkor azt is kötelező jelezni. (A képek forrása: Sxc.hu)

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás