HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Pont a magyarokkal babrálhatnak ki Dátum: 2014.12.14.

A beszállító magyar termelők is rosszul járhatnak a boltláncokat érintő kormányzati lépések miatt - ez a lényege a Nemzeti Agrárkamara (NAK) közleményének, amelyben az importtermékek térnyerését valószínűsíti.  

pari

 Az agrárkamara szerint az élelmiszer-termékpályát érintő olyan kormányzati, illetve országgyűlési  döntések születtek vagy állnak kidolgozás alatt, amelyek a belföldi élelmiszer-feldolgozással  foglalkozó vállalkozásokat és azokat a mezőgazdasági – elsősorban kertészeti – termelőket is érintik,  akik beszállítói a kiskereskedelmi láncoknak - figyelmeztet a szervezet az MTI-hez eljuttatott  közleményében. 

 “Nem vitatva a kormányzat szándékait, az ágazat szereplői attól tartanak, hogy ezen intézkedések negatív gazdasági hatása leginkább a beszállítókat fogja érinteni, mivel a piac logikája szerint racionális megoldás a teher kompenzálására a kiskereskedő által alkalmazott árrés növelése” – vélekedik a NAK.

A kamara szakértői úgy látják, hogy mindez az olcsóbb importtermékek súlyának növelésével, illetve a magyarországi beszállítók nyomás alá helyezésével járhat az átadási áraik csökkentése érdekében. Ez elsősorban a kisebb magyar cégeket hozhatja abba a helyzetbe, hogy nagyobb mértékű árcsökkentést is eltűrjenek annak érdekében, hogy a polcokon tarthassák termékeiket.

A NAK szerint az intézkedés érdemben veszélyeztetheti a magyar élelmiszeripar és a mezőgazdaság egyes ágazatainak – például a zöldség-gyümölcs-szektor – jövedelemtermelő képességét. Mindezek fényében a NAK javasolja, hogy a kormány tegye egyértelművé: az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése a kiskereskedelmi láncok terheinek növekedését célozta, és nem fogadható el annak bármilyen mértékű áthárítása a fogyasztóra vagy a termék beszállítóira. Ezt alátámasztandó a kormány helyezze kilátásba, hogy a kiskereskedelmi láncok árkialakításának gyakorlatát figyelemmel kíséri, és minden lehetséges eszközt felhasznál, ha azt észleli, hogy a láncok megpróbálják áthárítani a terheket a termékpálya más szereplőire.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás