HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

A Tesco nyitva marad, csak másképp Dátum: 2014.12.17.

A vasárnapi boltzár ellenére elérhetőek lesznek aznap például a Tesco termékei. Ugyanis az online üzletek nyitva lesznek, márpedig ezen a téren a online vásárlásban a Tesco jár az élen, ráadásul a vasárnapi boltzár felpörgetheti az online kereskedelmet. Nem véletlen, hogy az Auchan is jelezte, hogy létrehozza az online boltját. Vélhetően a webbolttal szintén rendelkező CBA, valamint a kisebb szereplőnek számító, ám a házhozszállítást szinte elsőként megindító GRoby is jobban koncentrál majd a meglévő webboltjának fejlesztésére, és a többiek is beszállhatnak idővel.  És a mozgóboltok megjelenése sem kizárt. Egy lehetséges forgatókönyv a Mindenár.hu-tól. 

A parlament kedden elfogadta a vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról szóló törvényt. A jogszabály lényege, hogy a legtöbb boltnak zárva kell lennie 2015. március 15-e után. A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és ünnepnapokon 5 és 12 óra közt lehetnek nyitva, az újságosok és virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig sportrendezvények ideje alatt. A törvény hatálya nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a reptéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek nyitva tartására, a büntetés-végrehajtási intézetekben, egészségügyi intézményekben és katonai objektumokban zajló kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem.

tesco

A tilalom nem vonatkozik a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, a világörökségi területen lévő üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet és fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelemre sem. Van egy gumiszabály is: kormányrendeletben az adott település vagy településrész sajátosságaira való tekintettel eltérő szabályokat is megállapítsanak. Közben kormánypárti képviselők benyújtottak egy javaslatot, amely szerint a vasárnap dolgozóknak 100 százalékos bérpótlékot kell kapniuk. 

Vásárlók válaszolnak

A vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról már sokan, sokat írtak. Többek között elhangzott szakmai szervezetek részéről, hogy elbocsátások várhatóak a kiskereskedelemben.

Szó volt arról is, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, a veszteséges működés tilalma a külföldi boltláncokat érintik érzékenyen, valamint az eddig megjelent becslések a termékek drágulását sem zárják ki az említett lépések miatt.  A lépések kétségtelenül kedvezőtlenül érintik a kereskedőket, mivel azonban a törvény átment, felesleges azon elmélkedni, hogy jó vagy rossz a lépés, az intézkedésre úgyis a vásárlók adják meg a választ.

Miért jó ez a Tescónak?

A vasárnapi boltzár bevezetése valószínűsíthetően a Tescónak kedvez abból a szempontból, hogy a brit áruházlánc már régóta bevezette az online vásárlást és a házhozszállítást biztosító szolgáltatását, amellyel a többiek előtt jár. A CBA-nak is van hasonló szolgáltatása és webboltja, de a Tesco több erőforrást fektetett ebbe az üzletágba eddig, és jó eséllyel ezt csak fokozni fogja a jövőben. Annál is inkább, mert az Auchan magyarországi vezérigazgatója, Dominique Ducuox az Indexnek adott interjújában azt mondta, a francia áruházlánc az online területen terjeszkedik a jövőben. Az online boltnak ugyanis nincs nyitva tartási ideje, és a házhozszállítást sem korlátozták. A vasárnapi munkavégzés tiltásáról szóló, a parlament asztalán lévő törvény sem feltétlenül szab ennek gátat, mivel egy hónapban két vasárnap dolgozhatnak az alkalmazottak, ráadásul a még el nem fogadott javaslat szerint 100 százalékos bérpótlékot kapnának. 

Az online kereskedelmet tehát nem érinti a vasárnapi boltzár, és vasárnap az online boltok vállalnak kiszállítást. Tehát az, aki vasárnap szeretne vásárolni, megteheti. Igaz, ehhez előre meg kell mondania, mit kér aznapra. Mindenesetre az biztos, hogy az online vásárlások forgalma eleve növekszik, a Mindenár.hu  szerint pedig a vasárnapi boltzár erre még rátehet egy lapáttal. A Mindenár.hu szerint elméletileg az is elképzelhető, hogy a házhozszállítást végző furgonokból akár azok is vásároljanak, akik nem rendeltek. Lényegében mozgóbolttá alakulhatnak a házhozszállítást végző autók. 

Mozgóboltok régről
Mozgóboltok régről - Forrás: Wikipedia

Mondjuk egy vásárló rendelt a Tescóból vasárnapra pár dolgot, de a furgonokba a legnépszerűbb élelmiszerekből többet pakolnak, így az adott házban lakók, ha szükségük van valamire, és van is olyan termék a furgonban, akkor minden votábbi nélkül megvásárolhatnák. Ez persze csak elméleti lehetőség, de elképzelhető. 

Persze az online bolt létrehozása, valamint a kiszállítás komoly erőforrásokat, befektetést igényel elsősorban logisztikai szempontból, de az egyre élesedő verseny miatt várhatóan a többi áruházlánc is lépéseket fog tenni ezen a téren. A Mindenár.hu szerint a CBA vagy akisebb szereplőnek számító, de a házhozszállítást  már a Tesco előtt is biztosító GRoby is nagyobb hangsúlyt helyezhet majd az online webboltjára, és könnyen lehet, hogy a többi áruházlánc is bevezeti ezt a szolgáltatást. 

Ha tetszett a cikk és érdeklődik a boltláncok aktuális akciós ajánlatai iránt, azokat összevetné egymással, akkor látogassa meg a Mindenár.hu oldalát vagy kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon

A Mindenár.hu ezekről írt korábban:

Mi az a csoki? Melyik csoki jobb vagy rosszabb? – Mindenár.hu-iránytű

Figyelj oda: legyél te is kenyérellenőr!

Megnézik, mit eszünk

Híres épületben nyit boltot az Aldi

Móka és trágárság a polcokon

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás