HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Házhoz szállítás: várni kell a pontos szabályokra - Szlovákiába mehetnek az online boltok? Dátum: 2015.01.08.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem adott egyértelmű választ a Mindenár.hu kérdésére, hogy lehet-e március közepétől például pizzát vagy csomagokat házhoz szállítani vasárnap. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György pedig elképzelhetőnek tartja, hogy Szlovákiába teszik át a székhelyüket az online boltok. Összefoglaló a házhoz szállítási helyzetről. 

A vasárnapi boltzárról szóló egyik cikkünkben lehetséges forgatókönyvként korábban azt írtuk, hogy az online vásárlással ki lehet kerülni a korlátozást, ahogy ezt valószínűsítette az Országos Kereskedelmi Szövetség is. Időközben a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy az online megrendelt termékek házhoz szállítása is tilos lesz vasárnap a korlátozás alá eső boltok esetében.

 Ugtc2yanakkor a Hír24-nek szerdán több iparági szakértő azt mondta, nem olvasható ki az  üzletek vasárnapi zárva  tartásáról szóló törvényből, hogy az online megrendelt  termékeket ne lehetne vasárnap kiszállítani. Egyrészt, mert  a webáruházaknak nincs  nyitva tartási idejük (vagyis zárva tartási idejük sincs). Másrészt mert a kiszállításnak    sincs ilyen jellemzője. Márpedig a törvény nyitva és zárva tartásról beszél. 

A kérdésben  leginkább érintett Tesco illetékese a Hír24-nek pedig korábban azt mondta,  hogy jelenleg értelmezik az NGM médiában megjelent válaszát, a házhoz szállítás pedig  több mint egy évtizede végző GRoby pedig azt, nem érinti őket a a lépés, mert eddig sem  szállítottak házhoz vasárnap.

Kérdések

Az eddig megjelent hírekből nem derült ki, hogy egyéb termékeket, például pizzát lehet-e majd házhoz szállítani, ahogy arra sem jött egyértelmű válasz, hogy egy online megrendelt csomagot (amelynek tételeit nem vasárnap rakják össze a kereskedők), fel lehet-e venni vasárnap egy erre kialakított helyen. 

A kérdések tisztázása érdekében a Mindenár.hu a következő kérdéseket tette fel a Nemzetgazdasági Minisztériumnak:

Valamennyi boltlánc számára tilos lesz a házhoz szállítás, vagy azok a - kis alapterületű - üzletek, amelyek mentesülnek a korlátozás alól szállíthatnak házhoz?

Az NGM szerint tilos lesz-e az a megoldás, hogy egy vásárló által, nem vasárnapi napon leadott megrendelésre az adott boltlánc a hét valamelyik napján (nem vasárnap) összeállítja a csomagot és azért a vásárló elmegy az adott helyre, például az áruházlánc által létrehozott átadó egységbe (mondjuk egy benzinkúton)?

A házhoz szállítás vasárnapi tilalma vonatkozik-e majd a gyorspostaszolgáltatókra (UPS, DHL, TNT stb.), valamint a Magyar Postára, a futárszolgálatokra, illetve a csomagküldő cégekre?

Március 15-e után a pizzát, egyéb készételt házhoz szállító cégek szállíthatnak házhoz a megrendelőknek?

Március 15-e után egy-egy boltlánc szállíthat-e házhoz meleg vagy készételt?

NGM: az első negyedévben jön a részletes szabályozás

Az NGM válaszolt, ám a minisztériumi válaszok az említett kérdésekre nem adnak választ. A szaktárca ugyanis azt írta (szó szerinti idézet): "A kormány fontos törekvése, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni, a törvény is ezt a célt szolgálja. A Nemzetgazdasági Minisztérium a törvény értelmezésénél is ezt a szempontot veszi figyelembe. A törvény ugyanakkor számos kivételt tartalmaz, amelyre a jogszabály hatálya nem terjed ki, illetve felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy a törvénytől további eltérő szabályokat állapítson meg az adott település (településrész) sajátosságaira - különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire – tekintettel. A részletekre kiterjedő rendelet 2015. első negyedévében készül el."

Szlovákia lehet a kiskapu? És a benzinkút? 

Ezzel párhuzamosan Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség nyilatkozott a Magyar Nemzetnek. A lap csütörtöki számában megjelent cikkben Vámos azt mondta: előfordulhat, hogy külföldi webkereskedők szippantják el az interneten lebonyolódó kereskedelmi forgalom egy részét. Szerinte azt senki nem fogja tudni ellenőrizni, így megtiltani sem, hogy egy határon túlról érkezett szállító jármű vasárnap csomagot kézbesítsen a magyarországi megrendelőknek. Mostanra egyébként is több internetes kereskedelemmel foglalkozó magyar vállalkozás tette át székhelyét a szomszédba. Itthon viszont az is megoldás lehet, ha a webáruház olyan helyszínt jelöl meg az áru átadására, amelyik vasárnap is nyitva lehet. Így például ma is több e-bolt termékeit lehet benzinkutakon átvenni.

tc1
Mária Valéria híd Esztergomnál, Párkánynál, vagyis a szlovák-magyar határnál - A magyar webboltok pedig átkelhetnek a Dunán

Vámos szavai egybevágnak a Mindenár.hu véleményével, amely szerint a vasárnapi boltzár miatt az online megrendelt csomagokat mondjuk különböző átadó pontokon biztosítaná a kereskedő, ilyen átadó pontok lehetnének például a benzinkutakon, amelyekre nem vonatkozik a korlátozás. A Spar egyébként december közepén közölte, az OMV-vel tárgyalások folynak arról, hogy a sikeres tesztidőszak után további töltőállomásoknál nyíljanak SPAR Express üzletek. Igaz a boltlánc jelezte, ez nem függ össze a vasárnapi zárva tartással, a projekt elindításáról több mint egy éve született döntés. 

Ha tetszett a cikk és érdeklődik a boltláncok aktuális akciós ajánlatai iránt, azokat összevetné egymással, akkor látogassa meg a Mindenár.hu oldalát vagy kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás