HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Hvg.hu: Áll a bál az NGM-ben a házhoz szállítás miatt Dátum: 2015.01.09.

A Hvg.hu szerint bár a Nemzetgazdasági Minsztérium szerint tilos lesz az online boltból megrendelt termékek vasránapi kiszállítása, van arra megoldás, hogy a vásárlók hozzájussanak az élelmiszerhez. Jogilag a vásárlónak kell megbíznia egy fuvarozócéget, amely elhozza a kereskedő által összeállított pakkot. Ez pedig egybevág a Mindenár.hu korábbi forgatókönyvével

tco3 Tovább folyik a vita az online boltból megrendelt áruk vasárnapi kiszállításáról. A Mindenár.hu korábban  megírta, hogy az online boltból megrendelt áru vasárnapi kiszálllításával kiekerülhető a boltzár, majd a  Nemzetgazdasági Minisztérium elsőként az Indexszel közölte, hogy ezt nem szabad. A Hvg.hu  információi szerint most az NGM-ben áll a bál, a lap úgy tudja, a tárcánál jelenleg is nyomozzák, hogy ki  közölte mindezt az Indexszel, mivel arról házon belül is az a vélemény, hogy végrehajthatatlan.

 A cikk ír arról is, hogy az NGM hiába próbálja azt sulykolni, hogy vasárnap nem juthatunk hozzá a  webáruházakban vagy akár a Tesco internetes oldalán vásárolt termékekhez, ez a tájékoztatás  félrevezető lehet, vasárnap is csöngetni fog nálunk az árukiszállító, ha úgy akarjuk. A lapnak a gazdasági jogban jártas jogász elmondta, hogyan oldható meg a vasárnapi kiszállítás. 

A szakértők elmondták, hogy ha szombaton megrendeljük az árut, elvileg a Tesco még vagy szombaton, vagy csak hétfőn szállíthatná ki az árut. Ha azonban a honlapján felkínálja nekünk azt az opciót, hogy mi magunk bízzunk meg egy, ott a Tesco honlapján felkínált fuvarozócéget a kiszállítással, akkor abba úgy sem lehet belekötni, ha a fuvar vasárnap megy a megrendelőhöz. Jogilag ugyanis ez más, mintha a Tesco bízná meg a kiszállító céget ezzel. A gyakorlatban ez úgy nézhet ki a Hvg.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint, hogy a Tesco még szombaton elszállítja egy raktárba a kiszállítandó árut, ezt a vásárló által jogilag megbízott (de a Tesco oldalán felkínált) szállítócég vasárnap felpakolja a teherautóra, és a kívánt címre szállítja. Ez így legális lenne. Ahogy megoldás az is, hogy külföldi cég működtető a webboltot. 

Itt olvast Hvg.hu teljes cikkét, amelyben szó van arról is, hogy eleve furcsa a vasárnapi boltzárat az online boltokra kiterjeszteni, mivel egy internetes boltnál nem értelmezhető a nyitva tartási idő, emellett a cikk utal arra is, hogy a vasárnapi boltzár hozzájárulhat az internetes kereskedelem bővüléséhez. 

 

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás