HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Kitört a kenyérháború Dátum: 2015.01.29.

Az üzemanyagárak elmúlt hónapokban bekövetkezett csökkenése miatt a Fidesz szerint a kenyérnek olcsóbbá kell válnia. A pékek azonban állítják, nem tudják lejjebb vinni az árat. 

kenyersok Ha a gázolaj árának emelkedésekor ugyanolyan mértékben nő a fehér kenyér ára is,  akkor elvárható, hogy a gázolajár-csökkenéskor a fehér kenyér és más pékáruk ára  is ugyanúgy csökkenjen - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a parlament  gazdasági bizottságának elnöke szerdán. 

 A fideszes politikus elmondta, 2006 és 2013 között a fehér kenyér ára 58  százalékkal emelkedett, éppen annyival, mint a gázolajé. Tavaly ugyanakkor a  gázolaj olcsóbb lett, 11 százalékkal, a fehér kenyér viszont csak 5  százalékkal. Közölte, az egyeztetést a kereskedőláncok képviselőivel folytatja, mert a  végső fogyasztói árat ők alakítják ki. A Fidesz-frakció és a gazdasági bizottság "nem  fogja a témát veszni hagyni" - fogalmazott.

Septe József, a pékszövetség elnöke a frakcióvezetővel folytatott tárgyalás utáni tájékoztatón kijelentette: a jelenlegi költségszerkezet nem teszi lehetővé nekik a sütőipari termékek árának csökkentését. A statisztikai hivatal kimutatására hivatkozva viszont jelezte, folyamatosan csökken a sütőipari termékek ára. Ugyanakkor nagyon nagy különbség van a úgynevezett sütőipari átadási ár és a kereskedelmi eladási ár között - mondta. Megjegyezte, hogy a gázolaj a sütőipar 18-20 százalékos logisztikai költségeiben csak 3 százalékot tesz ki. Septe József szorgalmazta egyúttal az alapvető sütőipari termékek áfájának csökkentését 18-ról 5 százalékra.
Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszeripar sok problémával küzd, alacsony, 1-2 százalékos a jövedelmezősége. Ezért az önköltségek között viszonylag kis hányadot kitevő üzemanyagár "nem feltétlenül tud megjelenni a fogyasztói árakban" - mondta.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás