HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Sztárjelöltek a konyhában - veszélyesek? Dátum: 2015.02.20.

A konyhai edények versenyébe az utóbbi időszakba beneveztek a kerámiabevonatos termékek. Kérdés, hogy veszélyesek-e? 

kubli2  A Buksza blog eredt utána a kérdésnek. A  kerámiabevonatos edények veszélyeinek tisztázása azért  indokolt, mert a teflonos edényekről kiderült, hogy sérülés  esetén veszélyesek lehetnek.

 A trónkövetelő  kerámiabevonatos edényekről Szigeti  Tamás, a független  laboratóriumot működtető Wessling    szakértője a Bukszának azt mondta: "A kerámiatálak, -  edények, -tepsik a csomagolóanyagokhoz  hasonlóan az  élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkező anyagok  közé tartoznak. Ebből következően az EU élelmiszerlánc-  biztonsági rendszerében is ennek a státusznak megfelelő  követelményeket kell kielégíteniük. Vagyis: úgynevezett migrációs vizsgálatoknak kell alávetni az ilyen eszközöket, amelyek azt mutatják meg, hogy milyen anyagok kerülhetnek az ételekbe, ha ezekkel süt vagy főz az ember."

A kerámia edények a festékanyagai általában valamilyen ásványi anyagból készült színezékek. Ennek következtében a kerámiaedényekből és a kerámiabevonatokból főként fémek, fémvegyületek (főleg fémoxidok) törhetnek utat az készülő fogásba, ha a gyártás során technológiai hiba történt, illetve olyan alapanyagokból készültek, amelyek nem alkalmasak élelmiszerekkel való érintkezésre. "Ilyen eset azonban ritkán fordul elő" - mondta Szigeti Tamás.

A kerémiabevonatos és kerámiából készült edényeknél az a legfontosabb, hogy csak azt szabad megvenni, amelyeken feltüntették az élelmiszeripari alkalmasságra való tulajdonságot. "Ha ilyen jelölést nem látunk a terméken, azt ne vásároljuk meg. Ha véletlenül mégis megvásároltuk, ételt semmiképpen ne tegyünk bele" - mondta a szakember. A biztonságos edényeket a megbízható üzletekben érdemes megvásárolni, míg az utcai árusnál kapható edényekkel azért érdemes óvatosan bánni.

A kerámiából készült és kerámiabevonatos edények azonban sérülhetnek, ebben az esetben szilánkok pattanhatnak le a tárgyakról, amelyek az ember tápcsatornájába kerülve fizikai sérülést okozhatnak. Ahogy a konyhai edényeknél megszokott, jelentős árkülönbségek lehetnek a különböző kerámiabevonatos edények között, ám Szigeti Tamás szerint az ár és a migráció között nem szabad, hogy összefüggés legyen: a legolcsóbb, de az élelmiszerek tárolására, főzésére, sütésére alkalmas kerámiaedényeknek az ártól függetlenül meg kell felelniük az EU előírásainak.

Összességében a kerémiabevonatos edények biztonságosnak mondhatóak, és könnyen lehet, hogy átveszik a teflonos edények szerepét. az viszont tény, hogy az összevissza karcolt, edények, legyenek azok kerámiabevonatosak, teflonosak, vagy egyéb anyagokból gyártottak, ezek élelmiszer-biztonsági jellemzői rosszabbak, mint hibátlan edényeké. (Az élelmiszerekbe előszerettel beköltöző vegyületekről a Laboratórium.hu cikkében olvashat részletesen.) 

 

 

 

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás