HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Gyerekek megmentője lehet, de túlzásba sem szabad vinni Dátum: 2015.02.24.

toji Sokan valószínűleg nem is gondolnánk, hogy a cink mennyire fontos az emberi szervezet számára.  Súlyos cinkhiány viszonylag ritka világszerte, de közepes mértékű hiány gyakran fordul elő. Az  Egészségügyi Világszervezet cikkei alapján összeszedte a legfontosabbakat. 

 Cink a terhesség alatt

 Az eddigi kutatási eredmények alapján a cink pótlása terhesség alatt csökkenti a koraszülés kockázatát  (más problémára nem ad megoldást, nem segít például az alacsony születési súly vagy a terhességi  magas vérnyomás megakadályozásában).

 Cink a gyermekkorban

 A cink komoly szerepet játszik a sejtnövekedésben, sejtdifferenciálódásban és a fehérjeszintézisben, így  különösen fontos a gyermekkori fejlődés során. Hiánya csökkenti a szervezet ellenálló képességét a  fertőzésekkel szemben.

A súlyos cinkhiány viszonylag ritka jelenség, jellemzően afrikai és ázsiai  gyermekek szervezetében fordul elő. Ötéves kor alatt az alsó légúti fertőzés a vezető halálokok között  van gyermekek körében – világszerte. Kutatók valószínűsítik, hogy ebben a cink hiánya is szerepet  játszhat, pótlásával tehát nagy valószínűséggel csökkenthető a légúti fertőzések száma. A légúti  fertőzések mellett a hasmenés okoz még komoly problémát az öt évnél fiatalabb gyermekek körében. A  cink ezen is tud segíteni – a megfelelő cinkbevitel csökkentheti a hasmenés súlyosságát és időtartamát.

De miben van cink?

Cinket fehérjegazdag ételekből nyerhetünk, így tojásból, tejből, hüvelyesekből, húsokból, halakból. Fogyasztásuk során csak arra kell figyelnünk, hogy ne magas rosttartalmú élelmiszerekkel együtt tálaljuk, mert azok rontják a cink felszívódásának mértékét és sebességét.

Cink hiánya, illetve túladagolása

A fent említett hiánybetegségek mellett a cink hiánya lehet felelős a bőr szárazságáért, repedezettségéért, gyakran ekcémát okoz; de a haj és köröm egészségtelenné válása is tanúskodik a cink hiányáról.
Túladagolása általános rosszullétet okoz, előfordulhat hányinger, hányás, esetleg hasmenés.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás