HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:
Új lisztnek örülhetnek a gluténérzékenyek | Dátum: 2015.03.13. |
Világszerte növekszik a gluténérzékenyek száma, ugyanakkor jó minőségű kenyérből kevés van.
A lap utal egy, spanyol kutatók által végzett tanulmányra, amelyben olyan gluténmentes kenyér előállítási módot írnak le, amiben az emulge-álószereket csicseriborsóliszttel és tigrismogyoró liszttel helyettesítik. A csicseriborsóliszttel és tigrismogyoró liszttel előállított kenyér a zsiradékok és/vagy emulgeálószerek csökkentése vagy elhagyása esetén is megőrizte sütési jellemzőit. Bár a gluténmentes élelmiszerek egyre felkapottabbak, sokan az egészséges étrend kulcsszereplőjének tekintik. Nincs igazuk - írtuk korábban. Szakemberek szerint szerint a gluténmentes ételekben sok adalékanyag - például cukor és zsír - lehet, éppen ezért nem feltétlenül egészségesek, sőt, súlygyarapodást eredményezhetnek. A szakportál cikke szerint a gluténmentes élelmiszerek azoknak való, akik valóban lisztérzékenyek, a többiek egyenek mást. A gluténmentes étrendet követők, tehát elsősorban a lisztérzékenyeknek segíthet az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet listája, amelyben fel vanna sorolva a Magyarországon 2012. január 1-je után bejelentett gluténmentes vagy alacsony gluténmentes termékek. A lista innen letölthető (pdf). |
Együttműködő partnereink: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hogyan működik az oldal? | ![]() |
Heti elemzés | ![]() |
Kapcsolat | ![]() |
Mindenár blog | ![]() |
Hírlevél-feliratkozás |
Minden jog fenntartva. All rights reserved. Copyright©2013. Mindenár.hu |