HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Új lisztnek örülhetnek a gluténérzékenyek Dátum: 2015.03.13.

Világszerte növekszik a gluténérzékenyek száma, ugyanakkor jó minőségű kenyérből kevés van.

csicse Vannak, akik a tészta tulajdonságainak javítására emulgeálószerek hozzáadását javasolják. Azonban a sütőiparban általánosságban használt emulgeálószerek megnövelhetik a bélfal áteresztőképességét. A gluténérzékeny betegek egészsége szempontjából ezért olyan gluténmentes kenyér fogyasztása lenne előnyös, amely nem tartalmaz mesterséges emulgeálószereket - írja az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények friss  száma.

A lap utal egy, spanyol kutatók által végzett tanulmányra, amelyben olyan gluténmentes kenyér előállítási módot írnak le, amiben az emulge-álószereket csicseriborsóliszttel és tigrismogyoró liszttel helyettesítik. A csicseriborsóliszttel és tigrismogyoró liszttel előállított kenyér a zsiradékok és/vagy emulgeálószerek csökkentése vagy elhagyása esetén is megőrizte sütési jellemzőit.

Bár a gluténmentes élelmiszerek egyre felkapottabbak, sokan az egészséges étrend kulcsszereplőjének tekintik. Nincs igazuk - írtuk korábban. Szakemberek szerint szerint a gluténmentes ételekben sok adalékanyag - például cukor és zsír - lehet, éppen ezért nem feltétlenül egészségesek, sőt, súlygyarapodást eredményezhetnek. A szakportál cikke szerint a gluténmentes élelmiszerek azoknak való, akik valóban lisztérzékenyek, a többiek egyenek mást. A gluténmentes étrendet követők, tehát elsősorban a lisztérzékenyeknek segíthet az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet listája, amelyben fel vanna sorolva a Magyarországon 2012. január 1-je után bejelentett gluténmentes vagy alacsony gluténmentes termékek. A lista innen letölthető (pdf).

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás