HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Veszélyes samponokat tiltott be a hatóság Dátum: 2015.04.14.

Egészségre veszélyes samponok buktak meg a hatósági teszten. 

sampi Hajápolási termékeket - 18 sampont és 2 hajbalzsamot  - vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi  hatóság akkreditált laboratóriuma. A teszten fennakadt két termék: a "Sampon Mild  csalánkivonattal" és a "Genera Gizengers tusfürdő és sampon" megnevezésű termékek a  hatósági teszt szerint veszélyes anyagokat tartalmaztak. 

A hatóság közölte, a két említett termékben a megengedettnél lényegesen több mikrobát találtak, ami azért jelent problémát, mert az az élő mikrobaszám határértéknél nagyobb előfordulása különböző típusú megbetegedéseket okozhat, mely esetén a tünetek súlyossága egyéntől és kortól is változhat. 

"A laboratóriumi vizsgálatok mindkét kifogásolt termékben kimutatták az Enterobaktériumot, a Genera Gizengers samponban pedig a Pseudomonas aeruginosa jelenléte igazolódott. Az Enterobaktérium jelenléte fekáliás szennyeződésre utalhat, ráadásul tekintettel arra, hogy a kórokozók egy része (pl. Salmonella) is ebbe a családba tartozik, problémát okozhat, ha egy hajápolási szerben ilyen anyag található. A Pseudomonas aeruginosa, a bőrfertőzésektől a súlyos, életet veszélyeztető betegség kiváltója is lehet. A szervezetbe kerülve mérgezés okozója is lehet, de szembe kerülve akár súlyos szemgyulladást, vagy fekélyt is okozhat a szemen, amely akár a látás elvesztéséhez is vezethet. Mindazonáltal a Pseudomonasok megfertőzhetik a mély szúrt sebeket, de akár a vért, a bőrt, a csontokat, a fület és a szemet, a húgyutakat, a szívbillentyűket, valamint a tüdőt is" - derül ki a hatóság közleményéből. 

A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta. A teszt részletes eredmény itt olvasható

 

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás