HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:
Befurakodott a Coopba az Auchan | Dátum: 2015.04.16. |
Az Auchanból ismert saját márkás tejet hirdeti akciósan a Coop. Emellett megismételjük, hogy mit érdemes tudni a tejvásárlóknak, péládul azt, hogy mi robban fel a tejgyártáskor. Vagy azt, hogy miért fontos a zsírtartalom.
A Coop akciós újságjában "A UHT tej" néven fut az egyébként 1,5 százalékos zsírtartalmú tej, amely korábban rendre megjelent az Auchan akciós kínálatában is. A Coop ráadásul klubkártyás termékként kínálja a tejet: Coop-kártyával 169 forintért kapható az ominózus tej, anélkül 199 forintba kerül. Az "A" tejnek egyébként házon - azaz a Coopon - belül is van versenytársa, a boltlánc ugyanis szintén akciósan adja az "Anni Panni" márkájú tejet, amelyből a 2,8 százalékos zsírtartalmú tartós (UHT) szintén 199 forint. (Kiderült közben, hogyan kerülhetett az 'A' tej a Coopba, úgyhogy korábban valóban az Auchan saját márkája volt, de ma már nem az. Erről ebben a cikkben olvashat bővebben. A héten egyébként legolcsóbb tejek sora a következőképpen fest: az Auchan a tartós (UHT) "Tuti tipp" 1,5 százalékos tejet, 139 forintért adja. A Sparban a 1,5 százalékos szintén tartós Riska tej 145 forint, a Tescóban a saját márkás 1,5 százalékos UHT tej 149 forint, a CBA pedig a Magyar tejet adja 179 forintért. Mit érdemes tudni? A Mindenár.hu a korábbi, tejiránytűjében a független élelmiszer-laborítóriumot működtető Wessling Hungária segítségével bemutatta, hogy mit érdemes tudni tejről. A tehéntej körülbelül 88 százalékban vizet és mintegy 12 százalékban úgynevezett oldott anyagot tartalmaz. Ez utóbbit nevezzük a tej szárazanyag-tartalmának, ez adja a tej tápértékét. A legfontosabb jellemző a kereskedelemben kapható tejeknél a zsírtartalom. A frissen fejt tej zsírtartalma állás közben felúszik a tej felszínére, azaz felfölöződik és a tejzsír tejszínként jelenik meg az edény felső részében. Ennek elkerülése végett a kereskedelemben kapható tejek jelentős részét a gyártás során homogenizálják. Ilyenkor a tejet nagy nyomással egy kicsiny keresztmetszetű nyíláson át porlasztják, aminek hatására a tej zsírgolyócskái szétrobbannak. Az ilyen módon homogenizált tejben a felaprózódott zsírcseppek nem válnak szét a tej vizes részétől a tejsavótól, hanem stabil emulziót alkotva mintegy oldatban maradnak. A zsírtartalom a kulcs A hazai boltokban 0,1, 1,5, 2,8 és 3,5 százalék zsírtartalmú, homogenizált tejeket lehet kapni. A gyártásnál az istállókban kifejt, 3 – 4 százalékos, eredeti zsírtartalmú tejet lefölözik, majd a kívánt zsírtartalom eléréséig tejszínnel visszadúsítják. A százalékban kifejezett összetétel azt jelenti, hogy például a legáltalánosabban vásárolt 2,8-as tej 100 grammjában 2,8 gramm tejzsír található. Fontos tudnunk, hogy a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó anyag, ennek következtében a vitaminok főként a tejszínben vannak jelen. Ha tej zsírtartalmát elvesszük, akkor például az 1,5 százalékos tejben a vitamintartalom számottevően kisebb lesz, mint a zsírosabb tejekben. Nem is beszélve a 0,1 százalékos tejről, amelynek vitamintartalma elhanyagolhatóan csekély. Az is nagyon fontos hogy tej egyik kulcsfontosságú ásványi anyaga, a kalcium csak akkor képes beépülni csontrendszerünkbe, ha a D3-vitamin is jelen van. Zsírszegény, vagy zsírmentes tej fogyasztásakor a tej csontrendszert erősítő hatása csökken, illetve ez az igen kedvező élettani hatás el is marad. A súlyfelesleggel rendelkező, fogyókúrát folytató vagy fontolgató embereknek nem az elfogyasztott tej zsírtartalmának csökkentésében kell gondolkodnia, arra vannak más módszerek is, például a sportolás. Kapcsolódó cikkek:
Új zöldséget csináltak - összeházasodott az uborka és a dinnyeÚjabb Lidl érkezik, a CBA helyére Egészséges, finom és exkluzív - Ráadásul a tavasz hírnöke, külföldön szeretik, mi viszont nem nagyon esszük! Miért? Elég meredek hír az élelmiszerekről Mire figyeljünk, ha fagyizunk? - A tornyos fagylalt problémás lehet |
Együttműködő partnereink: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hogyan működik az oldal? | ![]() |
Heti elemzés | ![]() |
Kapcsolat | ![]() |
Mindenár blog | ![]() |
Hírlevél-feliratkozás |
Minden jog fenntartva. All rights reserved. Copyright©2013. Mindenár.hu |