HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Befurakodott a Coopba az Auchan Dátum: 2015.04.16.

Az Auchanból ismert saját márkás tejet hirdeti akciósan a Coop. Emellett megismételjük, hogy mit érdemes tudni a tejvásárlóknak, péládul azt, hogy mi robban fel a tejgyártáskor. Vagy azt, hogy miért fontos a zsírtartalom.

osantej Érdekes termékre bukkant a Mindenár.hu a heti akciós termékek összállításakor: a Komárom-  Esztergom és Pest megye mellett Budapesten boltoka működtető Pilis Coop-csoport akciósan árulja az  Auchan saját márkás tejét.

 A Coop akciós újságjában "A UHT tej" néven fut az egyébként 1,5 százalékos zsírtartalmú tej, amely korábban rendre megjelent az Auchan akciós kínálatában is. A Coop ráadásul klubkártyás  termékként kínálja a tejet: Coop-kártyával 169 forintért kapható az ominózus tej, anélkül 199 forintba  kerül. Az "A" tejnek egyébként házon - azaz a Coopon - belül is van versenytársa, a boltlánc ugyanis  szintén akciósan adja az "Anni Panni" márkájú tejet, amelyből a 2,8 százalékos zsírtartalmú tartós  (UHT) szintén 199 forint. (Kiderült közben, hogyan kerülhetett az 'A' tej a Coopba, úgyhogy korábban valóban az Auchan saját márkája volt, de ma már nem az. Erről ebben a cikkben olvashat bővebben.

 A héten egyébként legolcsóbb tejek sora a következőképpen fest: az Auchan a tartós (UHT) "Tuti tipp"  1,5 százalékos tejet, 139 forintért adja. A Sparban a 1,5 százalékos szintén tartós Riska tej 145 forint,  a Tescóban a saját márkás 1,5 százalékos UHT tej 149 forint, a CBA pedig a Magyar tejet adja 179  forintért. 

 Mit érdemes tudni? 

 A Mindenár.hu a korábbi, tejiránytűjében a független élelmiszer-laborítóriumot működtető Wessling  Hungária segítségével bemutatta, hogy mit érdemes tudni tejről. A tehéntej körülbelül  88 százalékban  vizet és mintegy 12 százalékban úgynevezett oldott anyagot tartalmaz. Ez utóbbit  nevezzük a tej  szárazanyag-tartalmának, ez adja a tej tápértékét. A legfontosabb jellemző a  kereskedelemben  kapható tejeknél a zsírtartalom.

 A frissen fejt tej zsírtartalma állás közben felúszik a tej felszínére, azaz felfölöződik és a tejzsír  tejszínként jelenik meg az edény felső részében. Ennek elkerülése végett a kereskedelemben kapható  tejek jelentős részét a gyártás során homogenizálják. Ilyenkor a tejet nagy nyomással egy kicsiny  keresztmetszetű nyíláson át porlasztják, aminek hatására a tej zsírgolyócskái szétrobbannak. Az ilyen módon homogenizált tejben a  felaprózódott zsírcseppek nem válnak szét a tej vizes részétől a tejsavótól, hanem stabil emulziót alkotva mintegy oldatban maradnak.

A zsírtartalom a kulcs

A hazai boltokban 0,1, 1,5, 2,8 és 3,5 százalék zsírtartalmú, homogenizált tejeket lehet kapni. A gyártásnál az istállókban kifejt, 3 – 4 százalékos, eredeti zsírtartalmú tejet lefölözik, majd a kívánt zsírtartalom eléréséig tejszínnel visszadúsítják. A százalékban kifejezett összetétel azt jelenti, hogy például a legáltalánosabban vásárolt 2,8-as tej 100 grammjában 2,8 gramm tejzsír található. Fontos tudnunk, hogy a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó anyag, ennek következtében a vitaminok főként a tejszínben vannak jelen. Ha tej zsírtartalmát elvesszük, akkor például az 1,5 százalékos tejben a vitamintartalom számottevően kisebb lesz, mint a zsírosabb tejekben. Nem is beszélve a 0,1 százalékos tejről, amelynek vitamintartalma elhanyagolhatóan csekély.

Az is nagyon fontos hogy tej egyik kulcsfontosságú ásványi anyaga, a kalcium csak akkor képes beépülni csontrendszerünkbe, ha a D3-vitamin is jelen van. Zsírszegény, vagy zsírmentes tej fogyasztásakor a tej csontrendszert erősítő hatása csökken, illetve ez az igen kedvező élettani hatás el is marad. A súlyfelesleggel rendelkező, fogyókúrát folytató vagy fontolgató embereknek nem az elfogyasztott tej zsírtartalmának csökkentésében kell gondolkodnia, arra vannak más módszerek is, például a sportolás.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás