HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Külföldre tartanak a magyar vásárlók Dátum: 2015.04.28.

A határmenti bevásárlóturizmus felpörgését eredményezheti a magas magyarországi áfa, a vasárnapi boltzár. A folyamat megkezdődött. 

A vasárnapi boltzár magyarországi bevetése több romániai, szlovákiai vagy szerbiai bevásárlóközpontnak jól jött. Ráadásul a környező országokban jóval alacsonyabbak az áfakulcsok, ez pedig még vonzóbbá teszi a határon túli üzleteket - írja összeállításában a hvg.hu.

A nagyváradi Carrefour-egység

A román kormányfő a napokban jelentette be, hogy jövőre 20 százalékra vágják a jelenleg 24 százalékos áfaszintet, de ami talán ennél is lényegesebb, most júniustól 9 százalékra az élelmiszerek áfakulcsát. Ezzel pedig versenyképtelen a magyar 18 (tejtermék), illetve 27 százalékos normál áfakulcs. Egy szegedi lakos a lapnak azt mondta, természetes, hogy amit nagy tételben vásárolnak – tartós élelmiszerek, háztartási cikkek vagy akár pelenka – azért érdemes átutazni a határ másik oldalára. „A vasárnapi zárva tartás miatt az amúgy eddig is népszerű szabadkai piac és az ottani nagyáruházak most még több embert vonzanak, ez egyértelműen látszik a határátkelőnél megnövekedett autósoron” – fogalmazott. 

A lap árakat is közöl: a francia áruházlánc, a Carrefour nagyváradi egységében 12,99 lej – 884 forint – a sertéslapocka, ezzel szemben itthon 999-1300 forint a jellemző ár. A nagyváradi Carrefour 4625 forintos, 9 kilogrammos kiszerelésű – azaz kilónként 514 forintos – Ariel mosóport kínál. Magyarországon 9 kilós Ariel nincs, de a 3 kilós árából látszik a különbség: a Tesco 1999 forintért adja, a Spar a 3 kilós Persilt, az Aldi pedig a 3 kilós Tomit ugyanennyiért – ez így egy kilóra 666 forint –, a Tesco a 4,9 kilós Arielt 3699 forintért (kilója 755 forint). A nagyváradi üzletben egy 450 grammos kenyér középárfolyamon számolva mindössze 67 forint, egy akciós, a kép alapján fetához hasonlító sajt kilója 1065 forint. Ezt egyébként az aradi Kaufland oldalán még kedvezőbb, kilogrammonkénti 905 forintos áron találtunk meg. Magyarországon az alapkenyér kilóját a Tesco 139 forintért adja, a Sparban a félbarna félkilós alapkenyér ára 149, a Lidlben 119 forint. (A hvg.hu teljes cikkét itt olvashatja el.) 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás