HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Nyers tejet inna? Tartsa be ezeket a szabályokat! Dátum: 2015.04.29.

Európa-szerte egyre többen tudományosan nem igazolt egészségügyi előnyöket tulajdonítanak a nyers tejnek, ezért fokozódik az igény. Azonban nem árt vigyázni. 

A tudomány szerint a nyers tej fogyasztása egészségügyi szempontból rizikós. Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) szerint a nyers tej számos súlyos, akár életveszélyes megbetegedést okozó kórokozó (baktérium, vírus, parazita) például  Campylobacter, Salmonella, E-coli és vírusos agyvelőgyulladás kórokozójának hordozója lehet. A magyarországi szabályok szerint nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt tejtermékek értékesítésének helyén, jól látható módon fel kell tüntetni a „Nyers tej, forralás után fogyasztható", illetve a „Nyers tejből készült" jelölést. 

 tej111

A nyers tejre vágyó vásárlóknak érdemes betartania az alábbi - a magyar élelmiszer-biztonsági hatóság (Nébih) által felsorolt szabályokat: 

1. Csecsemők, gyerekek, terhes nők, idős, valamint legyengült immunrendszerű emberek esetében magasabb a kockázata a megbetegedésnek, ezért ők kerüljék a nyers tejet!

2. Vidéki, állattartó helyek (tanyasi, falusi gazdasági udvar, tehenészet, tejház, stb.) látogatásakor se kóstoljunk forralás nélküli nyers tejet!

3. Nyers tejet tiszta, rendezett árusítóhelyen, megbízható termelőtől vásároljuk.

4. Ha árusító kocsiból vásárolunk, nézzük meg, kiírták-e a termelő nevét, címét.

5. Győződjünk meg arról, hogy a nyers tej hűtött!

6. Vigyünk magunkkal saját tárolóedényt, nyáron pedig hűtőtáskát is!

6. A nyers tejet hűtve, a lehető legrövidebb idő alatt juttassuk el otthonunkba!

 7. Ne engedjük családtagjainknak a nyers tej forralás előtti kóstolgatását!

8. A nyers tejet egy megfelelő, tejforralásra rendszeresített edényben a lehető legrövidebb időn belül forraljuk fel, majd hidegvíz fürdőben hűtsük le.

9. A felforralt és lehűtött tejet hűtőszekrényben, szennyeződéstől védve, lefedve tároljuk!

10. A felforralt és lehűtött tej 0 – +5 °C-on tárolva több napig eltartható, és fogyasztható!

1. A nyers tejes edényt mosogatószerrel alaposan mossuk ki, forró vízzel öblítsük át, majd felhasználásig szennyeződéstől védetten tároljuk, és más élelmiszer, vagy ital tárolására ne használjuk!

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás