HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Eper, földieper szamóca - mi a különbség? Dátum: 2015.05.05.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy drága vagy olcsó lesz az eper az idén. 

eper A szezon elején eladott eper mindig drágább. Ráadásul csalódást okozhatnak a mostanság  vásárolt eprek, mivel azok kizárólag üvegházas termesztésűek, ezért az ízűk messze nem  olyan, mint a szabadföldi társaiké - derül ki a Táfelspicc epres cikkéből.

 "A termelőknek az a legfontosabb, hogy megfelelő bevételt és hasznot érjenek el, ezért a  lehető leghamarabb piacra mennek a gyümölcsökkel, akkor is, ha az igazi eperszezon  május második felénél hamarabb nem kezdődik el" – mondta a Táfelspiccnek Tóth János,  a tahitótfalui Eperfesztivál egyik főszervezője. Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy  mennyi eper terem majd az idén és pontosan mennyi lesz az ára, amely elsősorban a k övetkező hetek időjárásától függ majd. 

 A Táfelspicc megkérdezte Dr. Benedek Lajos, a Corvinus Egyetem növénytani tanszékének  adjunktusát, hogy mi a különbség az eper, a földieper és a szamóca között. Az eperfa  (Morus alba) Kelet-Ázsiából, pontosabban Kínából származik, és nagyméretű fává nő meg. Egyes vidékeken nem véletlenül hívják szederfának, ugyanis termése küllemre a szederhez hasonló, ezenkívül kellemes édeskés ízű, emberi fogyasztásra is alkalmas, de a baromfik kedvelt csemegéje is. Emiatt vidéki kertekben, tanyákon gyakran találkozunk vele. Ennek a fának a levelével etették valamikor a selyemhernyókat, manapság faanyagából hordókat készítenek.

Az eper vagy más néven szamóca a rózsafélék közé tartozó nemzetség, ami évelő lágy szárú növényekből áll. Gyakran használjuk rájuk a földieper elnevezést is, ami a már említett eperfától való megkülönböztetésre vezethető vissza. A magyar nyelvben a szamóca és az eper elnevezések egyaránt használatosak, bár megfigyelhető némi különbségtétel. A szamóca név a köznyelvben inkább a kisebb termésű (de nagyon zamatos) vadon is előforduló fajokra, míg az eper inkább a termesztett nagyobb termésű, hibrid eredetű fajra utal. 

A Táfelspicc teljes cikkét itt olvashatja el

 

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás