HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Nagyon durva áron adja a tejet a Tesco és az Auchan Dátum: 2015.05.07.

Bár 0,1 százalékos tejről van szó, a 100 forint alatti ár akkor is extrém. 

riska Márpedig a Tesco és az Auchan ennyiért adja a Riska termékét a jövő hét szerdáig. A Mindenár.hutöbb mint egy évre  visszatekintő adatbázisában nem volt példa 100 forint alatti tejre, de az elmúlt években sem  nagyon lehetett találkozni ennyire olcsó termékkel. 

Egy liter tej ára egyébként 15 évvel ezelőtt volt hasonló szinten, legalábbis az MTI archívuma szerint 2000 januárjában 108 forint volt egy liter tej ára. Igaz, akkor még nem voltak 0,1 százalékos tejek a piacon, feltehetően 2,8 százalékos tej került annyiba.

A boltláncok akciói között böngészve az is kiderül, hogy a különböző zsírtartalmú, palackos, friss és UHT tejek inkább a 200 forint körüli árszinten elérhetőek ezen a héten.

Mit jelent a zsírtartalom?

A mostani 100 forint alatti ár még akkor is elképesztő, ha figyelembe vesszük, hogy 0,1 százalékos zsírtartalmú tejről van szó. Márpedig a tej értékét elsősorban a zsír adja - derül ki a Mindenár.hu korábban megjelent tejiránytűjéből.  Szigeti Tamás, a független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling  szakértője akkor elmondta: a tehéntej körülbelül 88 százalékban vizet és mintegy 12 százalékban úgynevezett oldott anyagot tartalmaz. Ez utóbbit nevezzük a tej szárazanyag-tartalmának, ez adja a tej tápértékét.

"A legfontosabb jellemző a kereskedelemben kapható tejeknél a zsírtartalom. A frissen fejt tej zsírtartalma állás közben felúszik a tej felszínére, azaz felfölöződik és a tejzsír tejszínként jelenik meg az edény felső részében. Ennek elkerülése végett a kereskedelemben kapható tejek jelentős részét a gyártás során homogenizálják. Ilyenkor a tejet nagy nyomással egy kicsiny keresztmetszetű nyíláson át porlasztják, aminek hatására a tej zsírgolyócskái szétrobbannak. Az ilyen módon homogenizált tejben a felaprózódott zsírcseppek nem válnak szét a tej vizes részétől a tejsavótól, hanem stabil emulziót alkotva mintegy oldatban maradnak" - tette hozzá a szakértő.

A hazai boltokban 0,1, 1,5, 2,8 és 3,5 százalék zsírtartalmú, homogenizált tejeket lehet kapni. A gyártásnál az istállókban kifejt, 3 – 4 százalékos, eredeti zsírtartalmú tejet lefölözik, majd a kívánt zsírtartalom eléréséig tejszínnel visszadúsítják. A százalékban kifejezett összetétel azt jelenti, hogy például a legáltalánosabban vásárolt 2,8-as tej 100 grammjában 2,8 gramm tejzsír található. Fontos tudnunk, hogy a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó anyag, ennek következtében a vitaminok főként a tejszínben vannak jelen. Az alacosnyabb zsírtartalmú tejekben a vitamintartalom számottevően kisebb lehet, mint a zsírosabb társaikban.

A szakember szerint az is nagyon fontos hogy tej egyik kulcsfontosságú ásványi anyaga, a kalcium csak akkor képes beépülni csontrendszerünkbe, ha a D3-vitamin is jelen van. Zsírszegény, vagy zsírmentes tej fogyasztásakor a tej csontrendszert erősítő hatása csökken, illetve ez az igen kedvező élettani hatás el is marad. (Technikai probléma miatt az Auchan heti akciói késve kerültek fel az adatbázisunkba, ezért a cikk először megjelent verziójában csak az szerepelt, hogy a Tesco adja 99 forintért a fent említett, 0,1 százalékos tejet. Időközben korrigáltuk a cikket, így kiderül, hogy az Auchan is ugyanennyiér adja a terméket.) 

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni.

 

Érdekes Mindenár.hu-cikkek az elmúlt napokból:

Nyers tejet inna? Tartsa be ezeket a szabályokat!

Rákaptunk a diszkontokra

Új lisztnek örülhetnek a gluténérzékenyek

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás