HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Tojás a konyhában? Ezt kell tenned! - Mindenár.hu-iránytű Dátum: 2015.05.15.

A tojás az egyik legnépszerűbb konyhai szereplő, nem mindegy hogyan bánunk vele. Eláruljuk.

Bár a 15 évvel ezelőtti szinthez képest kevesebb tojást ettünk, évente fejenként több mint 12 kiló tojás eszünk. Tehát a tojás az egyik slágerélelmiszer, épp ezért érdemes körüljárni, mi újság tojásfronton.

tojiu

A boltokban jellemzően a darabárat emelik ki, de pár éve köelező feltüntetni - igaz  kisebb betűkkel - a kilós árat is, amely sokkal pontosabban mutatja meg  a  tojás árát.

Egy S-es vagy M-es tojás darabonként hiába tűnik olcsónak, kilósan már könnyen lehet, hogy nem az. A Mindenár.hu statisztikái szerint a 600 forint körüli vagy az alatti kilós ár kedvezőnek mondható, de simán vannak még az akciós kínálatban is 700-800 forintos szereplők.

Tehát érdemes figyelni a kilós árat, hogy kedvező áron vehessük meg a tojást, de körültekintően kell bánni a termékkel a vásárlás után. Hogy mire kell pontosan figyelni? A Mindenár.hu az élelmiszer-biztonsági hatóság útmutatója alapján összeállította a tojásiránytűjét.

Tojásszabályok

 • A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás közben ugyanis megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, ennek eredményeként a héjon átmászhatnak a baktériumok. Ha esetleg koszos a tojás, akkor próbáljuk szárazon megtisztítani, ha pefig muszáj vízzel lemosni, akkor azt közvetlenül a főzés, sütés előtt tegyük!
 • A héjas tojást száraz, hűvös helyen - körülbelül 70-80 százalékos páratartalmú, 2-18 Celsius-fokos helyiségben vagy a hűtőben érdemes tárolni. Figyeljünk arra, hogy a nyers tojás ne érjen hozzá más ételekhez, mert a bacik átvándorolhatnak.
 • Tojásfőzéshez csak friss tojás dukál. Krém vagy majonéz készítéséhez szintén kizárólag friss tojást használjunk.
 • A tojás frissessége egyszerűen megvizsgálható: a friss tojás lesüllyed, az öreg (szakmaibban állott) tojás pedig lebeg a víz felszínén. Utóbbiakat csak egyenként, külön edénybe feltörve vizsgáljuk meg. Ha a fehérje zavaros, a sárgája nagyon folyós, esetleg büdös vagy a szaga nem a megszokott, akkor a kukába vele!
 • Feltört tojást ne tároljunk!
 • Nyers tojást tartalmazó ételt, például nyerstojásos krémmel készült sütit, ne készítsünk a szalmonellaveszély miatt. Ha mégis, kisgyermeknek akkor se adjunk belőle. 
 • A tojásos ételeket alaposan süssük, főzzük át, hogy a belsejük is átforrósodjon, legalább 75 Celsius-fok feletti hőmérséklet kell ehhez. A rántottát addig süssük, amíg a tojás meg nem szilárdul. Az alapos sütés vagy főzés kiirtja a bacikat, vírusokat.
 • A főzött tojásos - a szakzsargonban sárgaként emlegetett - krémeket minél gyorsabban le kell hűteni, és a kész süteményt (például krémes, képviselő fánk) hűtőszekrényben tároljuk.
 • A tojásos ételmaradékot lehetőleg dobjuk ki. He mégis muszáj megtartani, akkor irány a hűtő! Néhány óra alatt veszélyessé válhat.
 • Ha a maradékot meg akarjuk enni, akkor nem elég átmelegíteni, rendesen forrósítsük át. A maradékban ugyanis tanyát verjetnek a bacik.
 • Ha tojással teszünk-veszünk a konyhában, akkor nem csak a startnál, hanem munka közben is többször, alaposan mossunk kezet.
 • A tojással érintkező eszközöket, edényeket alaposan mossuk el, mielőtt nekimegyünk egy másik ételnek.

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni.

Ha pedig tetszett a poszt, akkor kövessen minket a Facebookon is.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás