HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Elképesztő árkülönbség a tojásoknál Dátum: 2015.05.19.

Európában a magyar tojásár a középmezőnyben van. Romániában és Spanyolországban a legolcsóbb, Svédországban a  legdrágább a tojás. 

A tojás az egyik legfontosabb alapélelmiszer. Arról, hogy mi a teendő vele a konyhában, mire kell vigyázni, az előző cikkünkben írtunk.

Szintén fontos tényező, hogy mégis mennyibe kerül a tojás a különböző boltokban. A Mindenár.hu felhívja a figyelmet arra, hogy ne a darabárat, hanem a kilós árat nézzük az árcímkéken. Ugyanis egy-egy tojás darabára magasabb lehet, kilós árban mégis olcsóbb, ezáltal jobb választás. A Mindenár.hu statisztikái szerint az akciós tojások között rendre előfordulnak 600 forintos kilós ár alattiak, de ennél jóval drágábban 7-800 forintért is árulnak küllönböző tojásokat.

toj

A tojás bolti árát nagyban meghatározza az úgynevezett csomagolóhelyi ár, amit szintén kilóban adnak meg. A Mindenár.hu arra volt kíváncsi, hogy a hivatalos statisztikán alapján a magyar tojásár hol áll az európai mezőnyben. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet - 19. héten, azaz a múlt hét előtti héten regisztrált - adatai szerint a magyar csomagolóhelyi tojásárak az európai középmezőnyben voltak. Az uniós átlag kilónként 357 forint volt, a magyarországi árszint ezt 8 százalékkal haladta meg, azaz 386 forint volt.

Tojasarak Europaban201519 

A legalacsonyabb tojásárat Spanyolország és Románia produkálta, mindkjkét országban átszámolva 254 forint volt egy kiló M-es tojás. A legdrágább ország ebben az összevetésben Svédország, ott több mint 600 forintnak megfelelő összeget kellett fizetni a tojásokért a csomagolóhelyeken. 

Összességében az látszik, hogy jókora különbség van Európán belül a tojásárak között. Igaz, a svéd fizetések sincsenek pariban a romániaiakkal, de az már más történet. 

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni. 

Ha pedig tetszett a poszt, akkor kövessen minket a Facebookon is.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás