HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:
Meddig tartható el a szusi? Ki ne egyen nyers halat? | Dátum: 2015.05.31. |
Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni. Az előre elkészített szusit tegyük a hűtőbe vagy mielőbb együk meg. A kisgyereknek, idősebbeknek amúgy sem ajánlott a nyers hal vagy a kagyló. A szusit és a hozzávaló rizst tartósságát (mikrobiológiai kockázatát) vizsgálta szobahőmérsékleten a belga élelmiszerbiztonsági hivatal (FASFC) - derül ki az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények című szaklapból. Egy rakás bizarr nevű baktérium jelenthet veszélyt, mondjuk a szalmonella vagy a lisztéria. A szakemberek végül arra jutottak, hogy az előkészített rizs szobahőmérsékleten legfeljebb 12 óráig, a szusi legfeljebb 3 óráig jelenthet kisebb kockázatot. Hűtve vagy hűtött pulton tálalva a szusi fogyasztásának kockázata csökkenthető. A szusival azért sem árt vigyázni, mert az Egyesült Államokban feltételezhetően szusi miatt betegedtek meg több tucatnyian. Az amerikai Betegségmegelőzési és –felügyeleti Központ (CDC) és Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) eredményei alapján legalább 53 ember betegedett meg 9 amerikai államban az egyik szalmonellabaktérium miatt. A történtek után tíz ember szorult kórházi kezelésre, halálesetet nem jelentettek. A fertőzéstől hasmenés, láz és hasi görcsök alakulhatnak ki. Bár a vizsgálati eredmények még nem állapították meg az esetek pontos forrását, a megkérdezett betegek nagy része (94 százaléka) azt állította, hogy nyers tonhalból készült sushit evett a rosszullét előtti héten. A CDC azt javasolja, hogy az élelmiszer eredetű megbetegedésekre érzékenyebb csoportok, mint az 5 évnél fiatalabb gyerekek, a 65 évnél idősebb felnőttek, valamint a terhesek és immungyengék ne fogyasszanak nyers halat vagy kagylót. Ha tetszett a poszt, akkor kövessen minket a Facebookon is. További Mindenár.hu-cikkek: Tojás a konyhában? Ezt kell tenned! - Mindenár.hu-iránytű Melyik tej üres? - Mindenár-iránytű a tejvásárláshoz Mit tudnak a cukorpótlók? És mit nem? - Mindenár-iránytű Hol lesznek az új magyar boltlánc egységei? Nyers tejet inna? Tartsa be ezeket a szabályokat! Kapcsolódó cikkek:
Új zöldséget csináltak - összeházasodott az uborka és a dinnyeÚjabb Lidl érkezik, a CBA helyére Egészséges, finom és exkluzív - Ráadásul a tavasz hírnöke, külföldön szeretik, mi viszont nem nagyon esszük! Miért? Elég meredek hír az élelmiszerekről Mire figyeljünk, ha fagyizunk? - A tornyos fagylalt problémás lehet |
Együttműködő partnereink: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hogyan működik az oldal? | ![]() |
Heti elemzés | ![]() |
Kapcsolat | ![]() |
Mindenár blog | ![]() |
Hírlevél-feliratkozás |
Minden jog fenntartva. All rights reserved. Copyright©2013. Mindenár.hu |