HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Meddig tartható el a szusi? Ki ne egyen nyers halat? Dátum: 2015.05.31.

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni.

Az előre elkészített szusit tegyük a hűtőbe vagy mielőbb együk meg. A kisgyereknek, idősebbeknek amúgy sem ajánlott a nyers hal vagy a kagyló.

A szusit és a hozzávaló rizst tartósságát (mikrobiológiai kockázatát) vizsgálta szobahőmérsékleten a belga élelmiszerbiztonsági hivatal (FASFC) - derül ki az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények című szaklapból.

sus

Egy rakás bizarr nevű baktérium jelenthet veszélyt, mondjuk a szalmonella vagy a lisztéria. A szakemberek végül arra jutottak, hogy az előkészített rizs szobahőmérsékleten legfeljebb 12 óráig, a szusi legfeljebb 3 óráig jelenthet kisebb kockázatot. Hűtve vagy hűtött pulton tálalva a szusi fogyasztásának kockázata csökkenthető.

A szusival azért sem árt vigyázni, mert az Egyesült Államokban feltételezhetően szusi miatt betegedtek meg több tucatnyian. Az amerikai Betegségmegelőzési és –felügyeleti Központ (CDC) és Élelmiszer- és  Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) eredményei alapján legalább 53 ember betegedett meg 9 amerikai államban az egyik szalmonellabaktérium miatt. A történtek után tíz ember szorult kórházi kezelésre, halálesetet nem jelentettek. A fertőzéstől hasmenés, láz és hasi görcsök alakulhatnak ki. Bár a vizsgálati eredmények még nem állapították meg az esetek pontos forrását, a  megkérdezett betegek nagy része (94 százaléka) azt állította, hogy nyers tonhalból készült sushit evett a rosszullét előtti héten. A CDC azt javasolja, hogy az élelmiszer eredetű megbetegedésekre érzékenyebb csoportok, mint az 5 évnél fiatalabb gyerekek, a 65 évnél idősebb felnőttek, valamint a terhesek és immungyengék ne fogyasszanak nyers halat vagy kagylót.

Ha tetszett a poszt, akkor kövessen minket a Facebookon is.

További Mindenár.hu-cikkek:

Tojás a konyhában? Ezt kell tenned! - Mindenár.hu-iránytű

Melyik tej üres? - Mindenár-iránytű a tejvásárláshoz

Mit tudnak a cukorpótlók? És mit nem? - Mindenár-iránytű

Hol lesznek az új magyar boltlánc egységei?

Nyers tejet inna? Tartsa be ezeket a szabályokat!

Kell-e félni a bolti sótól?

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás