HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Melyik fagyizót válasszuk? - Mindenár.iránytű Dátum: 2015.06.13.

A fagyizók között lehetnek különbségek, most elmondjuk, mire kell figyelni. Például a pultban lévő hőmérőt és a gombócadagolót - Mindenár.hu-iránytű a biztonságos fagyizáshoz. 

A kánikulában népszerű fagylaltozóknál az ár, a kínálat alapján lehet dönteni, de érdemes pár fontos dolgot megvizsgálni, mielőtt nekilátunk. (A Mindenár.hu korábban már írt erről, de a mostani hőség miatt újból felelevenítjük a legfontoabbakat.) Különösen azért kell odafigyelni, mert a fagylalt remek terepet kínál a baktériumoknak, ráadásul gyorsan megromlik. Az állandó hűtés természetes, ám fontos, hogy néhány Celsius-fokos változás esetén elszaporodhatnak benne, rajta a baktériumokon.

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság (Nébih) útmutatója alapján felsoroljuk, melyek az ideális fagylaltozó paraméterei:

- a fagylaltot ne érje közvetlen napfény vagy eső

- oldalról zártnak kell lennie a fagylaltpultnak, emellett magát a fagylaltot becsukható plexiből (esetleg üvegből) készült lappal kell védeni a kosztól 

Forrás: Sxc.hu

- a fagylalt ne legyen olvadt, ne folyjon

- a gombócadagolóhoz folyó vizes öblítőt kell használni, mindegyik bödönhöz másik adagolót kell használni

- a fagylaltos bödönökben lévő fagyi ne legyen feltornyozva, ne lógjon ki a hűtőpultból

- a gombócadagolót rendesen vízzel kell tisztítani, nem pedig a pultra rongyba beletörölni

- ha jégdarabok vannak a fagylaltban, az visszafagyasztásra utalhat

- keressünk másik fagylaltozót, ha látjuk, hogy az újonnan készült fagyit ráöntik a régire

- a pénz és a fagylaltot külön kell kezelnie a fagylaltosnak, például az egyiket kesztyűben adja a vásárlóknak

- nézzük meg, van-e a fagylaltpultban hőmérő, ha pedig mínusz 8 fok feletti hőmérsékletet mutat, akkor álljunk tovább

Még valami: a fagylalt nem jégkrém, bár hasonlóak. A fagylalt cukrászati termék, jellemzően helyben készített vendéglátó-ipari termék. Ezzel szemben a jégkrém üzemi körülmények között gyártott, csomagolt élelmiszer-ipari termék.

Ha tetszett a cikk, akkor kövessen minket a Facebookon is!

További Mindenár.hu-cikkek:

Mennyibe kerülnek az akciós jégkrémek?

Ezek a boltok lesznek nyitva most vasárnap - új versenyzők a listán

Melyik országból távozhat a Tesco?

Új nyitvatartási menetrend a Tescónál

Az Aldi lenyomta a Tescót meg a Lidl

A Spar elszomorította a siklósiakat

Tojás a konyhában? Ezt kell tenned! - Mindenár.hu-iránytű

Melyik tej üres? - Mindenár-iránytű a tejvásárláshoz

Mit tudnak a cukorpótlók? És mit nem? - Mindenár-iránytű

Hol lesznek az új magyar boltlánc egységei?

Nyers tejet inna? Tartsa be ezeket a szabályokat!

Kell-e félni a bolti sótól?

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás