HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Mennyivel drágultak a Coca-Cola-termékek valójában? Dátum: 2015.06.15.

A Coca-Cola nemrég 2 százalékkal emelte a nagykerárait. Mindez felemásan jutott el a boltokba, van olyan kiszerelés, amely drágult, de akad olyan, amelyik olcsóbb lett - derül ki a Mindenár.hu összeállításából, amely arra is választ ad, hogy a hulladékmennyiséget esetlegesen növelő kisebb palackok bevezetésére miért volt szükség. 

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni.

A Coca-Cola az elmúlt hetekben évtizedes távlatban is ritka lépést tett. Kisebb kiszerelésekre váltott, ennek eredményeként megszűnik 2 és a 2,5 literes palack, helyette jött, az 1,75-ös és 2,25-ös kiszerelés, emellett a cég az árakat is módosította. 

Bányi Kata, Coca-Cola HBC Magyarország kereskedelmi és marketingigazgatója a Mindenár.hu-nak azt mondta: "A szénsavas üdítőitalok nagykereskedelmi ára módosult, 2 százalékkal emelkedett. Az egész évben tartó akciók miatt a literes árak a cég tervei szerint nem vátoznak, így a [a kiszerelés méretének csökkentése miatt] az új termékek palackos ára kedvezőbb lesz."

 Legrammozás: trükk vagy  árcsökkenés?

Kérdés persze, hogy az árak valóban lépést tartanak-e a méretcsökkentéssel, a kereskedelemben ugyanis bevett szokás, hogy a mennyiséget csökkentik, mikzöben az árat meghagyják a gyártók, kereskedők. Ezt a trükkös áremelést hívják legrammozásnak.

co

A Mindenár.hu épp ezért azt vizsgálta, hogy Coca-Colánál a 2 százalékos áremelés hogyan néz ki a legnagyobb boltláncok polcain. Ebből az derült ki, hogy a régi, nagyobb kiszereléseknél a literenkénti ár az újakhoz képest -4 és +4 százalékkal változott függően a mérettől. Azaz lényeges különbség eddig nem történt a méretcsökkentés eredményeként. 

Mennyi most?

A boltláncok szerdán kifutó akcióikban egyébként lényegében azonos áron adják a Coca-Colát.  

min
Forrás: Mindenár.hu

A kétszer 1,75 literes csomagok 1-3 forinttal 600 forint alatt kaphatóak, az 1,75-ös Zeróért pedig 299 forintot kér a Penny. Így a literes egységár 171 forintra jön ki mindenhol. 

Több lehet a szemét

Az árak tehát nagyjából rendben vannak, Coca-Cola lépésének a Mindenár.hu szerint lehet egy rosszabb oldala, mégpedig az, hogy a kisebb kiszerelések miatt változatlan fogyasztás mellett több szemét keletkezhet. Emiatt azt is megkérdeztük, miért volt szükség a kisebb palackokra. Bányi Kata erre úgy reagált: "Alapos fogyasztói kutatások és egy tavalyi piaci teszt alapján úgy döntöttünk, hogy leváltjuk a mintegy 20 éve piacon lévő palackjainkat". Persze az ár kérdése a cég válaszában újra felbukkan: „a Coca-Cola elsődleges célja, hogy minél kedvezőbb palackos árat biztosítson”.

Arra a felvetésre, hogy a kiszerelés csökkentése miatt várhatóan több lesz a szemét a vállalat azt közölte: "A Coca-Cola HBC Magyarország a felhasznált csomagolóanyagok mennyiségének visszaszorítása érdekében folyamatosan csökkenti palackjai súlyát. 2010 óta összességében mintegy 10 százalékkal lettek karcsúbbak palackjaink, a megtakarítás éves szinten csaknem 20 millió palack súlyával egyenértékű." A cég egyébként hivatkozik arra is, hogy a napokban vezette be a NaturAqua ásványvizeknél és üdítőknél a részben növényi alapanyagból készült palackokat. Emellett a Coca-Cola egyre nagyobb arányban használ újrahasznosított PET alapanyagot, ennek mértéke egyes palackjainknál eléri a 30 százalékot.

(Az akciós termékek között a Mindenár.hu főoldalán böngészhet a következőképpen: bal felül a "Gyorskereső" mezőbe be kell írni az adott termék nevét, például Coca-Cola vagy kenyér, tej stb., majd utána lehet keresgelni a termékek között, amelyeknél a terméklapon látható áruházlogó árulkodik arról, melyik boltláncban kapható.)

Ha tetszett a cikk, akkor kövessen minket a Facebookon is!

További Mindenár.hu-cikkek:

Melyik fagyizót válasszuk? 

Melyik országból távozhat a Tesco?

Új nyitvatartási menetrend a Tescónál

Az Aldi lenyomta a Tescót meg a Lidl

A Spar elszomorította a siklósiakat

Tojás a konyhában? Ezt kell tenned! - Mindenár.hu-iránytű

Melyik tej üres? - Mindenár-iránytű a tejvásárláshoz

Mit tudnak a cukorpótlók? És mit nem? - Mindenár-iránytű

Hol lesznek az új magyar boltlánc egységei?

Nyers tejet inna? Tartsa be ezeket a szabályokat!

Kell-e félni a bolti sótól?

 

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás