HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Munkába álltak a tescós robotok Dátum: 2015.06.16.

Hamarosan robotok szaladgálhatnak Tesco-üzletek ruhaosztályain, például leltározási feladatokat láthatnak el, emellett megszámolhatják a fogasokon lógó vagy polcokon sorakozó termékeket, illetve szabad bejárásuk lehet a raktárba is. A munkatársak így valós időben láthatják, hol van hiány a divatosztályon, vagy mely termékek kerültek rossz polcra, ami az eladások növekedéséhez vezethet. 

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni.

A brit áruházlánc a kaliforniai RFspot tech vállalattal társulva rádiófrekvenciás azonosító funkcióval ellátott (RFID) robotokkal kísérletezik öt Egyesült Királyságbeli üzletében. A gépek a tervek szerint a leltározást tehetik hatékonyabbá. A robotok a Tesco F&F márkájának osztályán barangolnak a sorok és polcok között, és a rádiófrekvenciás azonosítójuk (RFID)  segítségével képesek megszámolni a fogasokon lógó vagy polcokon tárolt termékeket, leolvasva a ruhák és kiegészítők nagy frekvenciájú RFID-céduláját. 

tesc
A Tesco összes, 525 F&F-termékeket is árusító üzletében a ruhák és kiegészítők már el vannak látva RFID cédulákkal, amelyeket jelenleg a dolgozók kézi egységekkel tudnak leolvasni. A robotok azonban ugyanezeket az adatokat emberi erőforrás nélkül, gyakrabban és hatékonyabban tudják lehívni. 

Indul a teszt

A tesztidőszak alatt a robotok az öt áruház raktárába és eladóterébe kapnak bejárást, hetente több alkalommal olvassák le a cédulákat és gyűjtik be a meghatározó adatokat.

A feladatot a gépek egyheted idő alatt végzik el, mint a munkatársak. A beépített kameráknak köszönhetően a Tesco-alkalmazottak kézzel is irányíthatják a robotok mozgását az üzletben. Az adatokat a robotok fedélzeti számítógépe tárolja, ami az információt az üzlet felhőalapú szerverére is elküldi a wifihálózat segítségével. A munkatársak így valós időben látják, hol van hiány a divatosztályon, vagy mely termékek kerültek rossz polcra, ami a remények szerint az eladások növekedéséhez vezet.

A Mindenár.hu arról érdeklődött a magyar Tescónál, hogy a robotok megjelennek-e a magyarországi boltokban is, és, ha igen, mikor. A társaság válaszában közölte: a leltározásban segítő robotok tesztelése pénteken vette kezdetét öt angliai áruházban. Első körben a szigetországban kerül tesztelésre ez az új leltározási mód. Egyelőre nincs információnk arra vonatkozóan, hogy magyarországi üzleteinket bevonják-e a tesztelésbe.

Az önkiszolgáló kasszák példája

Egyelőre tehát tesztelik a robotokat, ha beválik, akkor jó eséllyel bevetik máshol is őket. Így történt ez a  tescós önkiszolgáló kasszákkal is.

Dániában és Angliában már évekkel a magyarországi bevezetés előtt működtek a Tescókban automata pénztárak. Elsőként a magyar piacon a Dunakeszi és Fót melletti Tescóban jelentek meg az önkiszolgáló kasszák, majd egyre több Tescóban váltak állandó tartozékká.

Ha tetszett a cikk, akkor kövessen minket a Facebookon is!

További Mindenár.hu-cikkek:

Melyik fagyizót válasszuk? 

Melyik országból távozhat a Tesco?

Új nyitvatartási menetrend a Tescónál

Az Aldi lenyomta a Tescót meg a Lidl

A Spar elszomorította a siklósiakat

Tojás a konyhában? Ezt kell tenned! - Mindenár.hu-iránytű

Melyik tej üres? - Mindenár-iránytű a tejvásárláshoz

Mit tudnak a cukorpótlók? És mit nem? - Mindenár-iránytű

Hol lesznek az új magyar boltlánc egységei?

Nyers tejet inna? Tartsa be ezeket a szabályokat!

Kell-e félni a bolti sótól?

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás