HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

NGM: nőtt a kiskereskedelemben az állások száma Dátum: 2015.06.23.

Május és június közepe között 2 ezer üres állás volt a kereskedelemben, áprilisban pedig 185,6 ezren dolgoztak kiskereskedelemben, 2,6 ezerrel többen, mint egy évvel korábban - közölte a Mindenár.hu-val a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Több mint három hónap telt el a vasárnapi boltzár március 15-i bevezetése óta, de egyelőre nehéz messzemenő következtetéseket levonni a lépés hatásairól az idő rövidsége miatt. A statisztikákat ezzel együtt érdekemes áttekinteni.

vásár

A Mindenár.hu azt kérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy a legfrissebb adatok alapján pontosan hány ember dolgozik a kereskedelemben. A szaktárca válaszában közölte: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) intézményi statisztikáit éves összevetésben érdemes vizsgálni a szezonális hatások miatt. "Az adatok azt mutatják, hogy a kereskedelem és gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban egy év alatt 10 ezerrel nőtt az alkalmazásban állók száma: 2014. áprilisról 2015. áprilisra 320 ezerről 330 ezerre. Ha ebből csak a kiskereskedelem ágazatot nézzük, akkor itt mintegy 2500 fős növekmény látható: 183 ezerről 185 600 főre emelkedett a létszám" - derül ki az NGM tájékoztatásából. A minisztérium közölte azt is, hogy május 20-a és június 20-a között 1959 új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók a kereskedelmi szektorban, vagyis csak ebben az időszakban közel 2 ezer új dolgozót kerestek a piaci szereplők.

A Mindenár.hu szerint az éves - tehát a tavaly áprilissal történő-  összevetésnél figyelembe kell venni, hogy tavaly áprilisban nem volt érvényben a boltzár, így az eltérő piaci helyzet miatt nem teljesen összevethető a két adat. Mind a forgalom, mint a létszám alakulására vonatkozó adatokat több hónapra vetítve kell majd vizsgálni a későbbiek során.

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát . A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni.

Ha tetszett a cikk, akkor kövessen minket a Facebookon is!

További Mindenár.hu-cikkek:

Marad a szigor a Balatonon

Hogyan kell vetődni az akciós termékekért?

Ez lehet az Auchan új dobása

Melyik fagyizót válasszuk?

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás