HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Vásárlás kutyával - hol a helye? Dátum: 2015.07.11.

"Kutyáknak tilos! Látható egy rakás bolt ajtaján. De hova teszi a gazda a kutyát, míg az akcióknak hódol? Hiszen ha kutyasétáltatás közben jut eszünkbe vásárolni, mégsem zavarhatjuk előtte haza az ebet.

Magyarországon azonban egy csomó helyre - például élelmiszerboltba, trafikba, plázába - nem szabad bevinni a 4 lábú társakat. Kivételek a vakvezető vagy mozgáskorlátozottakat segítő kutya, akik a vezetett személlyel nagyjából megegyező jogokkal rendelkeznek. Ennek ellenére vannak kivételes esetek: tavaly például az egyik londoni Tescóból kizavartak egy vak nőt és a kutyáját. Később persze a cég elnézést kért, és jelezte, hogy minden segítő kutya besétálhat gazdájával együtt.

puppy-742618 640

Mi a helyzet itthon?

Szabálysértésnek számíthat, ha az állat közterületen felügyelet nélkül "parkol", ezt írja elő az állatvédelmi törvény. Szintén szabálysértés, ha élelmiszerboltba (továbbá közfürdőbe vagy játszótérre) bevisszük a kutyát. Nem úgy, mint például Bécsben: a város érdekességeit bemutató Bécsi fekete blog szerint a kutyák számos üzletbe, étterembe szabadon bemehetnek, nyilvános ebfürdeto, futtató, kutyapiszok gyujto zacskó és mindenféle egyéb szolgáltatás jár, persze az ebadóért cserébe. Ami nem kevés, 22-23 ezer forint (72 Eur) évente.

Nálunk a kutyát sem érdekli ez a kutyás probléma. Az viszont nem megoldás, hogy a boltok előtt ácsorgó kutyák szomjan, a tűző napon, vagy a zimankóban várják, míg a gazdájuk kijön az adott boltból. Hőségben egyébként tilos a kutyát a kocsiban hagyni. Persze máskor sem szerencsés; ahogy a bolt előtt sem érdemes kikötni. Egy amerikai felmérés szerint ugyanis az eltulajdonított ebek összesen 12 százalékát kocsiból vagy bolt elől lopták el.

Magyarországon lényegében az egyedüli kivételek a kocsmák és az éttermek lehetnek. De ez sem automatikus: a vendéglátós dönthet arról, hogy beengedi-e a kutyákat vagy sem. Ha igen, akkor azonban jeleznie kell a vendégeknek, hogy az egységben lehetnek kutyák. A kutyák jelenléte miatt előfordulhat, hogy azonnali takarításra van szükség, ehhez pedig külön takarító eszközök kellenek. Az állatok etetéséhez, itatásához egyszer-használatos, eldobható edényeket kell rendszeresíteni. A kutyás éttermeknek fokozottan ügyelniük kell az élelmiszer-biztonsági előírásokra, lényegében arra, hogy a kutyák nem menjenek az ételkészítő egységbe és ne egyenek bele más ételébe.

Összességében Buksi továbbra is otthon kuksol, amíg a gazdi vásárol. Ugyanakkor kocsmákban van esélyük.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás