HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Mi az a transzzsírsav? Miért tiltották be? - Mindenár.hu-iránytű Dátum: 2015.07.21.

A Lidl visszahívta az egyik csokiszelet-sorozatot, mert annak transzzsírsav-tartalma meghaladja a határértéket. Mi is az a transzzsírsav, és miért lett betiltva?

A Hosta GmbH visszahívta a 200 grammos Nippon puffasztott rizses csokoládészeletek egyik sorozatát - írtuk hétfőn a Lidl tájékoztatására hivatkozva.  közölte a Lidl. Az érintett termékek minőségmegőrzési ideje: "04.2016", azaz jövő április, a cikk tételszáma pedig "L161/4". A visszahívásra a boltlánc tájékoztatása szerint az érintett termékek transzzsírsav-tartalma miatt van szükség. A Lidl azonban jelezte, hogy az édesség fogyasztása a gyártó nyilatkozata alapján nem okoz megbetegedést.

Mik is azok a transzzsírsavak?

A visszahívást tehát a transzzsírsavak miatt került sor, amelyekre egy tavaly életbe lépett rendelet vonatkozik: 100 gramm élelmiszerben maximum 2 gramm transzzsírsav lehet. (Ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb mint 20 százalék, akkor 100 grammonként 4 gramm traszzsírsav lehet benne,  ha pedig az adott élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb mint 3 százalék, akkor 100 grammra vetítve maximum 10 gramm lehet a transzzsírsav-tartalom.) A rendelet egy év türelmi időt hagyott a gyártóknak, így idén februártól már nem lehet forgalmazni a határértéket túllépő élelmiszereket. A Mindenár.hu korábban foglalkozott a szívrongáló, bizarr nevű ételalkatrésszel, a mostani visszahívsá apropóján azonban ismét áttekintjük, miért is veszélyes a transzzsírsav.

margar

A transzzsírsavak korábban többek között a margarinokban bukkantak fel - Fotó: Pixabay.com

"Az élelmiszerekben lévő zsírtartalom nem egyféle anyag, hanem sok zsírsav keveréke. Ez mindig az alapanyag függvénye és az adott növényre vagy állatra jellemző" – mondta Bakos Mária, a Mindenár.hu-val együttműködő Wessling Hungary élelmiszer-biztonsági szakértője. Ezek a zsírsavak tehát többfélék is lehetnek, ha például megnézünk egy részletesebb tápértéktáblázatot, a zsírérték alatt több adat is szerepelhet. Ez szabályosan úgy néz ki, hogy a zsírtartalom megjelölés alatt szerepel a telített, az egyszeresen, illetve a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya.

A transzzsírsavak ez utóbbi kategóriába, vagyis a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartoznak. Nagyrészük az élelmiszerek feldolgozása következtében keletkezik úgy, hogy a szobahőmérsékleten hígan folyó növényi olajat hidrogénezéssel szilárd halmazállapotúvá alakítják. Így az ipar könnyebben fel tudja használni különféle élelmiszerek összetevőjeként. Ezek a zsírsavak feldolgozás után már nem távolíthatóak el az élelmiszerből, értékük csökkenését csak a technológia átalakításával, vagy az alapanyag cseréjével lehet elérni. (A transzzsírsavak természetéről, viselkedéséről, a részletes jogi szabályozásról részletesen itt olvashat.)

Milyen veszélyt jelentenek a transzzsírsavak az emberi szervezetre?

Általános szakértői vélekedés, hogy a transzzsírsav minden más zsírnál komolyabb veszélyt jelent az egészségre, meszesedést , szív- és érrendszeri betegségeket okoz. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány még 2008-ban kiadott közleménye szerint emeli az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterint, a trigliceridszintet és csökkenti a védő HDL-t. A koleszterin káros befolyásolásán túl emeli az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét (TNF, CRP, interleukin-6), destabilizálja a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat, hirtelen szívhalált okoz.

Megdöbbentő adat, hogy a transzzsírsav-fogyasztás 2 százalékos emelkedése a szív és érrendszeri betegségek kockázatát 23 százalékkal emeli. Az alapítvány munkatársai szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az ipari feldolgozás folyamán keletkezett transzzsírsavakat teljesen száműzni lehetne. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa a rendelettel kapcsolatos 2013. december 20-i sajtótájékoztatón elmondta, az intézet 2009 óta vizsgálja az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát. Nyolcszázhúsz élelmiszerben vizsgálták a szóban forgó zsír mennyiségét, és a vizsgált termékek egyötödénél jóval magasabb volt a transzzsírsav a megengedettnél. Jellemzően a csokibevonóval készült termékek, a szaloncukrok és a cukrászsüteményeknél volt magas ez az érték - írta akkor az MTI. (A transzzsírsavakról még részletesebb szakmai anyagot a Laboratórium.hu cikkében olvashat.)

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát . A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni. 

Ha tetszett a cikk, akkor kövessen minket a Facebookon is!

 

 

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás