HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

A Tesco hadat üzen a hájnak Dátum: 2015.07.29.

A Tesco azt tervezi, hogy száműzi a gyerekeknek szánt hozzáadott cukrot tartalmazó üdítő italokat, az áruházlánc terve szerint ez a lépés hozzájárulhat a gyerekkori elhízás gyakoriságának csökkenéséhez.

Az angol gyerekek kedvenc üdítői tűnhetnek el a tervek szerint szeptembertől a Tesco polcairól, a szupermarket ugyanis azt tervezi, hogy sajátmárkás és olyan üdítőitalok veszik majd át a helyüket, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot - számoltak be a boltlánc tervéről a britt lapok, köztük a Telegraph.

thick-373064 640
Forrás: Pixabay.com

A kedvelt Capri Sun, Ribena és Rubicon üdítők lecserélésével a Tesco abban reménykedik, hogy hozzájárulhat a gyerekkori elhízás gyakoriságának csökkentéséhez. A döntés része annak a 10 pontból álló, elhízás elleni tervnek, amely szerint a sajátmárkás termékek a jövőben egészségesebbek lesznek.David Beardmore, az áruház beszerzési menedzsere elmondta a Grocer magazinnak: szeptembertől a gyerekeknek szánt üdítők között csak olyan termékeket árulnak majd, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. A legtöbb beszállító támogatja a Tesco döntését.

A Tesco arról is döntött tavaly, hogy a kasszák mellől eltávolítja a cukrokat és csokoládékat, azonban a lépés fleemásra sikerült: több üzletben ezeket a szintén nem túl egészséges sós csipszek váltották fel. A vásárlók egy része annak sem örül, ha szeptembertől a Tescóban a cukor helyett egyetlen opcióként mesterséges édesítőszerekkel találkozhatnak a diétás üdítőkben.    

Itthon is jó lenne

Az elhízás Magyarországon is komoly probléma. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet átfogó felmérése (OTÁP 2014) szerint 2014-ben a felnőtt lakosság kétharmada - 65 százaléka - a túlsúlyos vagy elhízott volt. A nőknél 62, a férfiaknál 67 százalékos volt az arány, összesen pedig 5 millió embernek volt súlytöbblettel. 

Magyarországon az 1980-as évek után a sovány és a normál testalkatúak aránya 45 százalékról 35 százalékra csökkent, vagyis ugyanennyivel nőtt a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. De míg 1988-ban a felnőtteknek csak 16 százaléka volt elhízott, addig 2014-re az arányuk megduplázódott: háromból egy felnőtt elhízott és egy túlsúlyos. A magyarok egészségi állapota rosszabb sok más európai országban élőéhez képest. Az egészség terénigen fontos a szerepe az életmódnak, kiemelten a táplálkozásnak és az egészséges testsúly megtartásának. Egészséges életmóddal megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek majdnem háromnegyede, a daganatos betegségek egyharmada, és az egészségben töltött élet
meghosszabbítható.

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni.

Ha tetszett a cikk, akkor kövessen minket a Facebookon is!

 
Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás