HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Időzített bombát jelent a hőség - előzzük meg a bajt! Dátum: 2015.08.04.

A kánikulában egyes élelmiszerek gyorsan veszélyessé válhatnak. Mit tehetünk ellene?
 
Egyik hőhullám után jön a másik, ilyenkor minden perc számít, ha hűtött ételeket veszünk és viszünk haza. Kiváló példa a képen látható csoki, ami a vasárnapi hőségnek esett áldozatul, mindössze 15 perc alatt.

csok
 
Bár a megolvadt, majd visszahűtött csoki bár nem néz ki olyan jól mint az eredeti, jellemzően nem veszélyes, ellentétben sok más, többek között hűtött élelmiszerrel. Mire kell figyelni a hőségben:

  • Legyen nálunk hűtőtasak és jégakku a tejhez, tejtermékekhez, húsookhoz, fagyasztott termékekhez!
  • A nyers húsokon, a szennyezett zöldség és gyümölcs, vagy nyers tojás felszínén baktériumok (például szalmonella) verhet tanyát, ezért igyeljünk arra, hogy ne érintkezzenek más élelmiszerekkel, főleg olyanokkal, amelyeket azonnal megehetünk! Ezért a nyers húst, baromfit, továbbá a szennyezett zöldséget, gyümölcsöt, nyers tojást az összes többi élelmiszertől elkülönítve (külön csomagolva) vigyük haza és figyeljünk arra is, hogy a hűtőben ezek ne érjenek hozzá más ételekhez!
  • A nyerstojás-tartalmú ételeket, süteményeket ne is hagyjuk egy pillanatra sem magára, amint kivettük a hűtőből fogyasszuk el, ha pedig nincs rá szükségünk, tegyük hidegre őket. Akár pár órás szobahőmérsékleten való tárolás is sokat árthat, hasmenést, hányást okozva a figyelmetlen vásárlónak, fogyasztónak.
  • Lehetőség szerint ne tegyünk kitérőket vásárlás után, ne aszaljuk az árut a kocsiban, ahol könnyen 50 fok fölé ugrik a hőmérséklet. Próbáljunk meg 1 órán belül vigyünk haza mindent, a felmelegedett termékek ugyanis romlásnak indulhatnak.
  • Ha tehetjük, a vásárlást időzítsük inkább az esti órákra, figyelve arra, hogy a boltok tízkor bizony zárnak.
  • A későbbi bosszankodástól kíméljük meg magunkat, ha nem veszünk olyan élémiszert, ami nincs megfelelően tárolva, csomagolva, esetleg gyanúsan olcsó. Az utcai árusokkal, leginkább a termékeikkek legyünk nagyon óvatosak.
  • A lejárati idő ilyenkor pedig nem ajánlás, hanem szinte parancsolat. Semmilyen étel sem ér meg egy nyaralás alatti gyomorrontást vagy ételmérgezést! Strandra pedig természetesen csak hűtőtáskával induljunk el.

forró

Nem csak a hőségben, hanem máskor is érdemes figyelni, az élemiszer-biztonsági hatóság szerint a következőket érdemes betartani az ételkészítéskor:

  • A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűtve tároljuk (+5 Celsius-fok alatt). Ha van, hűtőhőmérővel ellenőrizhető!
  • Az ételeket alaposan süssük-főzzük, hogy a belsejük is forró legyen  (75 Celsius-fok felett). Ha van, ételhőmérővel ellenőrizhető! Nyers hús, baromfi, szennyezett zöldség, gyümölcs, nyers tojás előkészítése után mossunk kezet, mosogassunk el, csak utána foglalkozzunk más ételféleséggel!
  • Nyers tojást, nyers húst tartalmazó ételt ne készítsünk, kisgyermmeknek semmiképp se adjunk! A megmaradt ételt mielőbb hűtsük le és tegyük hűtőbe! A maradékot fogyasztás előtt nem elég megmelegíteni, mindig át kell forrósítani

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni.

Ha tetszett a cikk, akkor kövessen minket a Facebookon is!

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás