HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Mi van a slágertortában? Dátum: 2015.08.25.

A Barackos buboréktortát választották az idén Magyarország Cukormentes Tortájának. Most - a Laboratórium.hu cikke alapján - eláruljuk, mit van benne.

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni.

Ha tetszett a cikk, akkor kövessen minket a Facebookon is!

Minden egyes élelmiszer vizsgálata alapos munkát igényel, nincs ez másként a cukormentes tortaversenyen befutó Barackos buboréktortánál sem. Az alapparamétereket, mint a zsír, fehérje, víztartalom, hamutartalom, klasszikus analitikai módszerekkel vizsgálják, olyan hagyományos laboratóriumi eszközökkel, mint a lombik, a kémcső vagy a pipetta. Az egyéb, precízebb mérést igénylő paraméterek (például cukrok, nátrium) mérését a még pontosabb elválasztás-technikát alkalmazó műszerekkel végzik. Így történt ez immár sokadik alkalommal a Magyarország Cukormentes Tortája esetében is – adta hírül a laboratorium.hu tudományos weboldal.

barackos buborektorta

Ebben az esetben a CSI helyszínelők sorozat szupermodern laboratóriumának felszereléseihez hasonló gépekre kell gondolni! Az élelmi rostot pedig enzimes emésztéses eljárással határozzák meg, amely az emberi szervezet működését modellezi.
Az egyetlen paraméter, amelyet nem közvetlenül mérnek, az a szénhidrát. „Kerülőút” alkalmazásával ugyanis pontosabb értéket lehet kapni, megmérnek minden szükséges paramétert, majd kivonják 100 százalékból, így a fennmaradó rész adja a szénhidrát mennyiségét. Ez így sokkal pontosabb és megbízhatóbb eredményt ad, mintha a közvetlen, ám magasabb bizonytalansági fokú vizsgálati módszert alkalmaznák - írja a vizsgálatokról a Laboratórium.hu tudományos weboldal.

országtorta labor.hu

A fent ismertetett módszereket használták a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesénél is. A Barackos buboréktorta mintát homogenizálták, egyneműsítették, és megmérték az összes fontos paraméterét. A cukrok mellett édesítőszereket is mértek a rendkívül pontos eredményt adó elválaszástechnikai műszerekkel, hiszen az édesítők nagyon kis mennyiségben vannak jelen a termékben a makro tápanyagokhoz (zsír, fehérje, só, stb.) képest. A Barackos buboréktorta esetében is kötelező a tápérték-információkat megadni a nemrég, 2014. december 13-án életbe lépett uniós szabályozás kötelező alkalmazása óta.

A győztes torta” készítésére és árusítására vállalkozók mindezt meg is kapják az Egy Csepp Figyelem alapítványtól, és a recept mától mindenki számára elérheti: innen letölthető.  Amennyiben azonban megváltoztatják az összetevőket, ajánlott a laboratóriumi vizsgálat, hiszen a fenti rendelet életbe lépése óta kötelező a különleges táplálkozási igényt kielégítő termékek tápértékadatait a fogyasztók rendelkezésre bocsátani! (A normál termékek 2016. december 13-ig haladékot, „felmentést” kaptak a szóban forgó kötelezettség alól).

Végül az eredmény: a slágertortából egy szelet 11,8 gramm szénhidrátot és 278 kilókalóriát tartalmaz, a torta pedig hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült.

 

 

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás