HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:
Mi van a slágertortában? | Dátum: 2015.08.25. |
A Barackos buboréktortát választották az idén Magyarország Cukormentes Tortájának. Most - a Laboratórium.hu cikke alapján - eláruljuk, mit van benne. Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni. Ha tetszett a cikk, akkor kövessen minket a Facebookon is! Minden egyes élelmiszer vizsgálata alapos munkát igényel, nincs ez másként a cukormentes tortaversenyen befutó Barackos buboréktortánál sem. Az alapparamétereket, mint a zsír, fehérje, víztartalom, hamutartalom, klasszikus analitikai módszerekkel vizsgálják, olyan hagyományos laboratóriumi eszközökkel, mint a lombik, a kémcső vagy a pipetta. Az egyéb, precízebb mérést igénylő paraméterek (például cukrok, nátrium) mérését a még pontosabb elválasztás-technikát alkalmazó műszerekkel végzik. Így történt ez immár sokadik alkalommal a Magyarország Cukormentes Tortája esetében is – adta hírül a laboratorium.hu tudományos weboldal. Ebben az esetben a CSI helyszínelők sorozat szupermodern laboratóriumának felszereléseihez hasonló gépekre kell gondolni! Az élelmi rostot pedig enzimes emésztéses eljárással határozzák meg, amely az emberi szervezet működését modellezi. A fent ismertetett módszereket használták a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesénél is. A Barackos buboréktorta mintát homogenizálták, egyneműsítették, és megmérték az összes fontos paraméterét. A cukrok mellett édesítőszereket is mértek a rendkívül pontos eredményt adó elválaszástechnikai műszerekkel, hiszen az édesítők nagyon kis mennyiségben vannak jelen a termékben a makro tápanyagokhoz (zsír, fehérje, só, stb.) képest. A Barackos buboréktorta esetében is kötelező a tápérték-információkat megadni a nemrég, 2014. december 13-án életbe lépett uniós szabályozás kötelező alkalmazása óta. A győztes torta” készítésére és árusítására vállalkozók mindezt meg is kapják az Egy Csepp Figyelem alapítványtól, és a recept mától mindenki számára elérheti: innen letölthető. Amennyiben azonban megváltoztatják az összetevőket, ajánlott a laboratóriumi vizsgálat, hiszen a fenti rendelet életbe lépése óta kötelező a különleges táplálkozási igényt kielégítő termékek tápértékadatait a fogyasztók rendelkezésre bocsátani! (A normál termékek 2016. december 13-ig haladékot, „felmentést” kaptak a szóban forgó kötelezettség alól). Végül az eredmény: a slágertortából egy szelet 11,8 gramm szénhidrátot és 278 kilókalóriát tartalmaz, a torta pedig hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült.
|
Együttműködő partnereink: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hogyan működik az oldal? | ![]() |
Heti elemzés | ![]() |
Kapcsolat | ![]() |
Mindenár blog | ![]() |
Hírlevél-feliratkozás |
Minden jog fenntartva. All rights reserved. Copyright©2013. Mindenár.hu |