HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Füstölt tarja... másfél liter. Maradhat? Dátum: 2014.04.22.

Vízzel pumpált sonka? Darabokból ragasztott (?) csirkehús? Bár rendszeresen fogyasztjuk ezeket, a sokszor sajátos módon előkészített húsokat, nem sokat tudunk róluk. Elsősorban arról, mit is csinálnak a hússal a gyárakban, mielőtt a hentespultban megvásárolnánk.

A bolti főtt füstölt tarja litere kilós ára ezer és kétezer forint körül mozog, a legolcsóbban a múlt héten az Auchanban 999 forintért adták, de a Spar, Tesco és Lidl is 1100 és 1400 forint körüli áron kínálta az elmúlt negyedévben. Egy liter csapvíz ára (aminek tömege 1 kg) viszont durván 20 fillér.

Azaz a bolti tarja ötezerszer drágább, mint a csapvíz. Épp ezért csábító lehet a tömegnövelés érdekében a vízzel való trükközés. A jövőben azonban többek között erről is tudnia kell a vásárlónak, ezt szolgálja ugyanis az az év végén életbe lépő szabály, amely meghatározza, mit kell ráírni az élelmiszerek csomagolására. 


meretes koca

(Kép: egy teljesen egészséges vietnami csüngőhasú sertés, forrás Wikipedia)

Többek között fel kell tüntetni, ha a darabolt, szeletelt húsok tömegének több mint 5 százalékát hozzáadott víz teszi majd ki. Erre odafigyelhetünk majd jövő húsvétkor például. 

ragasztott hús elnevezés bizarrul hangzik, de mit is jelent ez? A húsnak látszó terméket, ha több darabból állították össze, akkor a "Darabokból formázott hús" kifejezést kell feltüntetni a csomagoláson. Ezzel nap mint nap találkozhatunk, a panírozott csirkemellek gyakran ilyen "ragasztásos" eljárással veszik fel a szelet formát.

2014 decemberétől ezeken kívül a csomagolás tájékoztatni fog minket az első fagyasztás idejéről, a tartalmazott allergén anyagokról, vagy a sertés-, juh-, kecske- és baromfihúsok esetében a termék származási helyéről is.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás