HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Melyik kávéban mennyi koffein van? - íme a friss kávéteszt Dátum: 2015.10.13.

Az instant kávékban fele annyi koffein van, mint az őrölt társaikban.

Instant és őrölt kávékat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság: összesen tizenöt termék (8 őrölt és 7 instant) szerepelt a tesztben. Az instant kávék csészénként 40-50 milligramm koffeint tartalmaznak, az őrölt kávéknál 77-133 milligrammot mértek.

Forrás: Piaxabay

Az uniós élelmiszer-biztonsági szervezet (EFSA - European Food Safety Authority) tanulmánya szerint felnőtteknél naponta maximum 400 milligramm, a terhes- és szoptató nőknek (a magzat, illetve a csecsemő szempontjából) maximum 200 milligramm koffein fogyasztása nem okoz egészségügyi problémát. Gyermekeknél pedig ezt a mennyiséget 3 mg/testtömeg kilogrammban határozták meg, így például egy 25 kiló testtömegű gyermek esetében egy kisebb doboz energiaital elfogyasztása is egészségügyi kockázattal járhat. Az alábbi adatgrafikonból kiderül, hogy a különböző kávék mennyi koffeint tartalmaznak egy csészére vetítve.

A hatóság az energiaitalokat is vizsgálta: a teszten egy termék, a „Rockstar Supersours Energy Drink” nevű ital bukott meg. A szóban forgó energiaital koffeintartalma ugyanis 29,8 milligramm/100 milliliter volt, ez pedig meghaladta a termék jelölésén feltüntetett mennyiséget (24,0 milligramm/100 milliliter). Az energiaitalok 1 dobozra átszámított koffeintartalma minden terméknél 200 mg alatti volt, átlagosan 73 mg. Az energiaitalok tesztjéről itt az eredményről pedig itt olvashat bővebben.

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni.

Ha tetszett a cikk, akkor kövessen minket a Facebookon is!

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás