HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Életveszélyes lehet a cukkini Dátum: 2015.10.16.

Hirdetés

Első látásra veszélytelen ennivalónak tűnik a cukkini, mégsem az. Németországban a sajtó beszámolt egy esetről, amely szerint keserű cukkini elfogyasztása halálos tragédiához vezetett. Az egészségügyi problémákat a természetesen előforduló keserűanyagok megnövekedett előfordulása okozhatja - figyelmeztet az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények legutóbbi száma.

cuki

A keserű anyagok jelenléte nagyban függ a növény fajától és a termesztési feltételektől. A német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR)szerint a szokatlanul keserű íz egy figyelmeztető jel arra, hogy az ilyen cukkini fogyasztásra alkalmatlan. A cukkinit nyers állapotában kell megkóstolni. Azaz, ha keserű, akkor kukába vele.

Mi kell tudni a cukkiniről?

Ha viszont nem keserű a cukkini, más néven zsenge tök, akkor viszont bátran vegyük fel az étlapra, és együk rendszeresen, mert egy alacsony kalóriatartalmú zöldségről van szó. <

100 gramm cukkini 16-32 kilókalóriát, 3,1-3,3 gramm szénhidrátot tartalmaz, ezekkel az adatokkal a karfiollal, kelkáposztával játszik egy ligában. (Az adatok forrása a Rodler Imre-féle tápanyagáblázat és az amerikai agrárminisztérium adatbázisa.) A cukkiniben emellett van A-vitamin, B6-vitamin, magnézium, vas és kálcium is.

A cukkini ára meglehetősen széles sávban mozog, ami érthető, hiszen idényáras zöldségről van szó. A Mindenár.hu statisztikái szerint az idén júliusban 100 forint alatt is megfordult a cukkini kilós ára, de jellemzően 200-400 forint között kapható.

 

A cukkinihez pedig rengeteg receptet talál a Nosalty.hu oldalán, egészen pontosan itt.

 

 

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni.

Ha tetszett a cikk, akkor kövessen minket a Facebookon is!

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás