HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Hogyan bánjunk a zöldségekkel? Hol tilos zöldséget venni? Dátum: 2015.10.20.

Magyarországon a zöldségek, gyümölcsök a legkedveltebb élelmiszerek közé tartoznak, ezért érdemes áttekinteni, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból melyek a legfontosabb dolgok. Íme.

Hirdetés

Magyarországon a megvizsgált zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható növényvédőszer-maradékot, a határérték feletti mennyiség csak közel egy százalékban mérhető, ám a növényvédőszerek mégsem veszélytelenek.

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni.

Suszter Gabriella, a független labort működtető Wessling Hungary több ezer zöldség- és gyümölcsminta laboratóriumi vizsgálatát vezető szakembere a Mindenár.hu-nak korábban azt mondta: "A feldolgozatlan, nyers gyümölcsök, zöldségek esetében körülbelül 1200 növényvédőszert alkalmaznak világszerte. Ezekből az EU-ban 800 használata engedélyezett, a nagy európai laborok többsége több mint 600 félét méri."

A fránya koktélhatás

A vizsgálatok során általában ugyan kevés esetben találnak olyan mintát, amelyben valamely vegyi anyag jóval a határérték fölött lenne, azonban még a normál szint alatt is veszélyesek lehetnek a növényvédőszerek. "Egy gyümölcs ugyanis akár 5-10 féle peszticidet - vegyszert -  is tartalmazhat, ezek hatása pedig összeadódhat.

drink-601583 1920

Különösen akkor lehet baj, hogyha több szer is egy bizonyos szervünkre (például a májra) van rossz hatással. Ezt a jelenséget nevezik koktélhatásnak" - mondta Suszter Gabriella. Kérdés persze, mi a peszticid? A peszticid kifejezést a „pusztítók pusztítójaként” lehetne leginkább magyarul kifejezni. A peszticideket többek között rovarok, gombák, atkák ellen alkalmazzák szereket a növények védelmében - már az ókor óta. Az egyik legismertebb szerves növényvédőszer, a DDT 1939 óta olyannyira elterjedt az egész világon, hogy – bár a használatát már 1972-ben betiltották – a mai napig kimutatható a mintákból.  

Hámozás és mosás

A vegyszerveszély miatt tehát nagyon fontos, hogy megbízható forrásból szerezzük meg a zöldségeket, gyümölcsöket. Azaz olyan helyen vásároljunk zöldséget, gyümölcsöt, ahol azokat rendszeresen ellenőrzik. Ilyenek például a nagy áruházláncok, a piacok, az élelmiszerüzletek, valamint több, az élelmiszer-biztonságra adó termelő is - a laboratóriumi tapasztalatok alapján kifejezetten figyelnek arra, hogy a beszállított termények mindenben megfeleljenek az előírásoknak.

Sokszor az ismerős által ajánlott embertől, esetleg szomszédtól, vagy mondjuk aluljáróban vásárolt, több esetben ismeretlen eredetű gyümölcs jelenthet nagyobb veszélyt. Ebben az esetben ugyanis semmilyen információval nem rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy azt előzetesen mivel és milyen arányban permetezték be. Előfordul, hogy az adott gyümölcsös tulajdonosa, kezelője szakértelem hiányában, csak úgy szemmértékre, vagy esetleg a saját emlékei alapján teszi a vegyszert a permetezőbe, rossz esetben ez a fogyasztóknál komoly gondokat okozhat. Érdekes dologra mutatotta rá az Élelmiszervizsgálati Közlemények szaklap egyik tavalyi számában megjelent tanulmány, amely szerint a permetezés során rendkívül változó a növényvédőszerek eloszlása a gyümölcsökön, zöldségeken. Előfordulhat tehát, hogy ugyanarról az almafáról származó két gyümölcs közül az egyiken akár ötször annyi peszticid található, mint a másikon. (A gyümölcsvizsgálatokról részletesen a laboratorium.hu oldalán olvashat.) Fontos tehát, hogy ne vásároljunk olyan helyen, amely nem feltétlenül látszik mergbízhatónak, tehát az aluljáróban, utcán árult termékekkel mindenképp érdemes vigyázni.

A növényvédőszerek jelentős része a növények héján, felületén van, és onnan mosással, hámozással el is lehet távolítani nagy részüket. Ez sokak számára természetes, és tisztában vannak ezzel, mindazonáltal mégsem él vele mindenki, mielőtt nekilát a gyümölcs- vagy zöldségfalatozásnak. Fogyasztás előtt ezért mindig mossuk meg alaposan a zöldséget, gyümölcsöt. Ha ez az adott növény fajtája miatt nehezebb – például a szőlő esetében –, akkor áztassuk néhány percig fogyasztás előtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kövessen minket a Facebookon is!

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás