HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Egészségügyi Világszervezet: Rákkeltő lehet a szalonna és a vörös húsok Dátum: 2015.10.26.

Hirdetés

Több mint egy évig tartó tudományos vita után kiderült, hogy többek között a szalonna, a sonka, a szalámi és a vörös húsok rákkeltőek lehetnek - jelentette be az előzetes várakozásoknak megfelelően hétfőn az Egészségügyi Világszervezet. Ez nem jelenti azt, hogy száműzni kell az étrendből ezeket, de a kutatók mértékletes fogyasztást javasolnak.

A nemzetközi sajtó már a hétvégén jelezte, hogy hétfőn nagy bejelentésre készül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról, hogy a különböző húsok és húsféleségek rákkeltőek lehetnek. Hétfőn a WHO közölte: a szalonna, a sonka és a kolbász is ugyanolyan mértékben rákkeltő, mint a cigaretta. A pácolt és feldolgozott húsok pedig az azbeszttel, az arzénnal, az alkohollal és a dohánnyal kerültek egy kategóriába a rák kialakulásának kockázatát tekintve - idézi a WHO-jelentést az Index.

bacon-739028 1280

A WHO a nagy horderejű bejelentést arra alapozza, hogy a szervezet égisze alatt működő rákkutatással foglalkozó intézet, az International Agency for Research on Cancer (IARC) szerint megfelelő mennyiségű bizonyíték áll a rendelkezésre ahhoz, hogy a feldolgozott húsokat mostantól a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolják, mivel bélrákot okoznak. A WHO az úgynevezett 2A kategóriába tette a vörös hásokat, ez pedig azt elenti, hogy "az embereknél valószínűleg rákkeltő”. Az Index cikke kiemeli, hogy nem kell kiktatni az étrendből a szóban forgó húsokat, húsféleségeket, inkább a kevesebb, mértékletesebb fogyasztás a járható út. Ugyanakor szakmai szervezetek azt is kiemelik, hogy a nem megfelelő mennyiségű fehérjafogyasztás szintén káros lehet. A rák megelőzése érdekében nem kell dohányozni, az alkohollal is csníján kell bánni, emellett sportolás javallott, ezáltal pedig a normális testsúly fenntartása is tanácsos.

Mindehhez a Mindenár.hu annyit tesz hozzá, hogy a WHO által frissen rákkeltőnek minősített húsféleségekről tehát nem kell lemondani, de csak keveset érdemes belőlük fogyasztani.

Ha a boltláncok legfontosabb heti akciós termékeinek árára kíváncsi, nézze meg a Mindenár.hu főoldalát. A felső sorban az áruházak logójára kattintva jönnek elő az adott áruház akciós termékei, amelyek között - a bal oszlopban található felsorolás alapján - kategóriánként is lehet keresgélni.

Ha tetszett a cikk, akkor kövessen minket a Facebookon is!

 

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás