HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Olcsó lett a tej: 1,5%-os 158 forintért Dátum: 2014.05.03.

Májusban lesz a tej világnapja, a boltláncok már készülnek. Például olcsó termékekkel, a héten 158 forinttól indulnak az árak. 

Május végén lesz a tej világnapja, ezért a hónapban kiemelt szerepet kapnak a Mindenár.hu válogatásaiban a tejek. (A tej világnapját minden évben május utolsó keddjén tartják.)

tej

A magyarországi tejfogyasztás csökkent az elmúlt években fejenként 150-155 litert fogyasztunk, míg öt éve még 160-170 litert. A csúcs pedig 25 évvel ezelőtt volt, 1989-ben ugyanis több mint 180 liter tejet ittunk fejenként. 

A tejfogyasztás csökkenésében az ár kiemelt szerepet játszik, az elmúlt hónapokban a tejpiaci trendek kedvezőtlenül alakultak, a nyers tej ára ugyanis rekordszintre nőtt, ám a drágulás megállt. Bár a drágulás nem mindig látszott a boltláncok áraiban, mert rendre kiemelt szerepet szentelnek nekik, és igyekeznek alacsonyan tartani az árat.

Ezen a héten hónapok óta nem látott árszinteken akcióznak a tejekkel. Az árbajnok az Auchan 158 forintos 1,5 százalékos teje, de a Tesco, a Spar és a Pennyben is van tej 170 forint körül, ráadásul a tartalmasabb, táplálkozási szempontból jobb 2,8 százalékos friss tejből is van 200 forint alatti termék. 

Mit kell tudni a tejről?

A tehéntej körülbelül 88 százalékban vizet és mintegy 12 százalékban úgynevezett oldott anyagot tartalmaz. Ez utóbbit nevezzük a tej szárazanyag-tartalmának, ez adja a tej tápértékét. A legfontosabb jellemző a kereskedelemben kapható tejeknél a zsírtartalom.

"A frissen fejt tej zsírtartalma állás közben felúszik a tej felszínére, azaz felfölöződik és a tejzsír tejszínként jelenik meg az edény felső részében. Ennek elkerülése végett a kereskedelemben kapható tejek jelentős részét a gyártás során homogenizálják. Ilyenkor a tejet nagy nyomással egy kicsiny keresztmetszetű nyíláson át porlasztják, aminek hatására a tej zsírgolyócskái szétrobbannak. Az ilyen módon homogenizált tejben a felaprózódott zsírcseppek nem válnak szét a tej vizes részétől a tejsavótól, hanem stabil emulziót alkotva mintegy oldatban maradnak" - mondta korábban a Mindenár.hu-nak Szigeti Tamás, a független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling Hungary üzletfejlesztési igazgatója. (A Mindenár.hu tejvásárlási iránytűjét itt olvashatja el.) 

 

A zsírtartalom a kulcs

A hazai boltokban 0,1, 1,5, 2,8 és 3,5 százalék zsírtartalmú, homogenizált tejeket lehet kapni. A gyártásnál az istállókban kifejt, 3 – 4 százalékos, eredeti zsírtartalmú tejet lefölözik, majd a kívánt zsírtartalom eléréséig tejszínnel visszadúsítják. A százalékban kifejezett összetétel azt jelenti, hogy például a legáltalánosabban vásárolt 2,8-as tej 100 grammjában 2,8 gramm tejzsír található. Fontos tudnunk, hogy a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó anyag, ennek következtében a vitaminok főként a tejszínben vannak jelen. Ha tej zsírtartalmát elvesszük, akkor például az 1,5 százalékos tejben a vitamintartalom számottevően kisebb lesz, mint a zsírosabb tejekben. Nem is beszélve a 0,1 százalékos tejről, amelynek vitamintartalma elhanyagolhatóan csekély.

A szakember szerint az is nagyon fontos hogy tej egyik kulcsfontosságú ásványi anyaga, a kalcium csak akkor képes beépülni csontrendszerünkbe, ha a D3-vitamin is jelen van. Zsírszegény, vagy zsírmentes tej fogyasztásakor a tej csontrendszert erősítő hatása csökken, illetve ez az igen kedvező élettani hatás el is marad. A súlyfelesleggel rendelkező, fogyókúrát folytató vagy fontolgató embereknek nem az elfogyasztott tej zsírtartalmának csökkentésében kell gondolkodnia, arra vannak más módszerek is, például a sportolás.

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás