HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Cornexi, Penny, Auchan - ez lett a csokigolyó-bajnokság végeredménye Dátum: 2015.11.27.

A kedvelt gyerekcsemegének számító kakaós- és csokoládés gabonagolyókat tesztelt a hatóság, és rangsorolta őket.

Hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 21  kakaós- és csokoládés gabonagolyót ellenőrzött a közelmúltban, amelynek az eredményét pénteken tették közzé. Ezek népszerű reggelik a gyerekek körében, ezért a hatóság szakemberei nem csak a biztonsági paramétereket, hanem – sok más mellett – a tápanyagok és édesítőszerek mennyiségét is vizsgálták - írja az ellenőrzésről a Nébih. (A kiválasztott termékeket élelmiszerbiztonsági, minőségi paraméterek, valamint kedveltségi szempontok alapján is vizsgálják a szakemberek.)

A kedveltségi teszten 20 gabonagolyót vizsgáltak a tesztelők, akik az illatot, az ízt, az állományt és a ropogósságot is pontozták. A legkedveltebb termék a Cornexi csokis golyója lett. Holtversenyben (lényegében azonos pontszámmal) második helyen végzett az Auchan Kakaós Gabonagolyó és Penny Choco Balls Csokoládés gabonagolyó. A tesztelést harmadikként az Auchan Csokoládés gabonagolyó zárta.

A kedveltségi teszten azért csak 20 golyó szerepelt, mert a vizsgálatban szereplő 21 termék közül 1-et azonnal kivontak a forgalomból. A Rollo kakaós bevonómasszával bevont gabonagolyóban ugyanis a transzzsírsav-tartalom 100 gramm zsírra számítva 40,44 százalékos volt, ezzel szemben a maximálisan megengedett arány mindössze 2 százalék. Ezért a Nébih azonnali hatállyal elrendelte a termék forgalomból történő kivonását, egyúttal kötelezte a termék első magyarországi forgalmazóját, a Scandic Royal Kft.-t, hogy a romániai gyártótól származó összes, „részben hidrogénezett növényi zsír” összetevőt tartalmazó terméket vonja ki a forgalomból. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása szintén folyamatban van.

"Több vizsgált termék E 150d szulfitos-ammóniás karamellszínezéket tartalmazott.. A kakaóval ízesített extrudált, puffasztott termékekhez azonban az uniós rendelet szerint az E150-es színezékcsoportban csak az E 150c ammóniás karamellszínezéket szabad használni. Egyes termékek a termékcsoporthoz szintén nem használható E 476 és E 479b adalékanyagot is tartalmaztak. A gyártóknak az adalékanyagokat haladéktalanul le kell cserélniük. A hibák mielőbbi javítása érdekében a NÉBIH felvette a kapcsolatot az érintett üzemekkel" - derül ki a teszt összefoglalójából.

Kisebb jelölési hibák miatt több termék esetében is figyelmeztetni kellett az élelmiszer-vállalkozásokat. Gyakori problémának számított, hogy a termékspecifikációban és a terméken feltüntetett összetevők százalékos mennyiségei nem voltak azonosak, pedig az egyezőség elvárás. Szintén több kakaós- és csokoládés gabonagolyó jelöléséről hiányoztak a tápanyag-összetételre- és egészségre vonatkozó állítások feltüntetését kiegészítő információk. A vizsgált 21 termékből 19-nél indult hatósági eljárás, 7 termék esetében folyamatban van az élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása, amelyek várható összege összesen 1,4 millió forint lesz. A többi esetben figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás