HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Mikor lehet veszélyes a gőz a fürdőszobában vagy a konyhában? Dátum: 2015.12.08.

A szén-monoxid-mérgezések van egy alig ismert oka, amely az egyébként ártalmatlan gőz számlájára írható. Konyhában és fürdőszobában kell vigyázni. 

A fűtési szezon beköszöntével sajnos gyakran hallunk akár halálos kimenetelű szén-monoxid-mérgezésekről. A híradásokban ilyenkor mindig felhívják a figyelmet arra, hogy vizsgáltassuk át a kazánunkat, a kéményünket, hiszen ezek nem megfelel működése komoly veszélyforrás lehet. Kevesebben tudnak azonban arról, hogy a tökéletesen működő és a rendeltetésnek megfelelően használt kazánok esetében is rendkívül komoly kockázata van a szénmonoxid-mérgezésnek.

co-mérő

Ennek pedig – bármily meglepő is – a gőz az oka. A gőz jelenléte akkor okozhat gondot, hogyha a kazán kis légterű, elégtelen szellőzésű helységben van, márpedig ez Magyarországon is sok lakásban előfordulhat. 

Mi történik ilyenkor?

Az égés folyamán mindig keletkezik egy kevés szénmonoxid (CO). A baj akkor van, amikor a szén-monoxid mennyisége megnő. Ennek oka többszörösen összetett. akkor is elégtelen lehet az égés, ha a kazánt jól kötötték be, és a rendeltetésének megfelelően működik. A legfontosabb tényezők, amelyeknek egy időben kell jelen lenni a következőek: nyílt tüzelésű kazán, magas páratartalom, megfelelő légnyomás és szél, hogy a füstgázok ne tudjanak könnyen távozni. Emellett nem „árt”, ha a kéménybélés rozsdamentes acélból készült, ahogy azt egyébként a hatályos előírások megkövetelik. Ez utóbbinak azért van kulcsszerepe, mert a bélés nikkelt tartalmaz. A nikkel katalizátorként működik és elősegíti a szén-monoxid képződését. A reakció egyébként az ipar számára nem ismeretlen. Sőt… fontos alapanyagok gyártáshoz használják fel a szintézis gáz előállításakor keletkező szénmonoxidot.

A magas hőmérsékleten a gáz és a vízgőz reakciójával nikkel jelenlétében ugyanis számottevő szénmonoxid keletkezik. Sajnos ez a folyamat nem csak az iparban, hanem a lakásunkban is lejátszódhat, a legnagyobb eséllyel egy olyan kis alapterületű fürdőszobában, esetleg konyhában, ahol nyílt égésű kazán működik. Az időjárási viszonyokon nem tudunk változtatni, de tehetünk azért, hogy minél kisebb mértékben legyünk kitéve a szén-monoxid-mérgezés veszélyének. A legjobb védekezés: biztosítsunk megfelelő szellőzést fürdés idejére is a helységben, hogy ne alakuljon ki túl magas páratartalom, azaz nyissuk ki az ajtót, ablakot, ha van. És természetesen ne feledkezzünk meg a szokásos feladatokról sem: legyen mindig karbantartva a kazán, tisztíttassuk a kéményt, hogy a füst akadálymentesen távozhasson. A kazános, kéményes lakásokban pedig érdemes megfelelően működő szén-monoxid-érzékelőt is rendszeresíteni. 

Akit érdekel a reakció lefolyása, netán kedvet érez ahhoz, hogy tesztelje kémiatudását, és további érdekességekre kíváncsi a kémia világából, látogasson el a www.laborkaland.hu weboldalra, Magyarország első online játékos kémiaversenyére, ahol hétköznapi példákon keresztül mutatják meg a kémia világát!

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás