HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Nébihes kutatás: melyik élelmiszert tartják a legveszélyesebbnek a gyerekek? Dátum: 2015.12.11.

Egy friss kutatás érdekes képet fest a gyerekek élelmiszer-biztonsági jártasságáról. A kockázatokkal tisztában vannak, de azért vannak hiányosságok is.

 

Hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Corvinus Egyetem közös felmérést készített, amely a gyerekek élelmiszer-biztonsági ismereteit térképezte fel. Egyebek mellett megkérdezték a 10-11 éves gyerekeket, hogy mikor veszélyes a vágódeszka használata, mivel lehet biztonságossá tenni egy-egy élelmiszert. A kutatás eredményét a december második felében megjelenő Élelmiszervizsgálati Közlemények című szaklapban publikálják, de a Mindenár.hu most beszámol a legfontosabb eredményekről, amelyek vegyes képet festenek.

Forrás: Pixabay.com

A gyerekek több mint fele - 50,2 százaléka - mondta azt, hogy sütés és főzés alkalmas arra, hogy biztonságosság tegye az adott ételt, azaz semlegesítse az élelmiszerben lévő kórokozókat. A fagyasztást és a hűtést 39, illetve 22,5 százalékuk tartotta alkalmasnak erre. Azok a gyerekek helyesebb válaszokat adtak, akik a szüleikkel gyakrabban járnak vásárolni.

A vágódeszka-használatról a gyerekek többsége helyes választ adott. Azt kérdezték tőlük, szerintük mennyire veszélyes, ha ugyanazon a vágódeszkán - a deszka elmosogatása nélkül - nyers zöldségekkel és húsokkal dolgozunk. A gyerekek 87 százalék rizkósnak tartotta ezt, mivel a baktériumok átkerülhetnek egyik élelmiszerrről a másikra. A többiek - a gyerekek 13 százaléka - úgy vélték, hogy kifejezetten praktikus egy vágódeszkát használni, mert kevesebbet kell mosogatni és gyorsabban lehet végezni a szeleteléssel.

A gyerekek rangsorolták biztonság szerint az élelmiszereket. A legveszélyesebb élelmiszernek 1-es osztályzatot adtak, a legbiztonságosabbnak pedig 3-ast. A gyerekek közel fele - 48,4 százaléka - a darált húst mondta a legkockázatosabb élelmiszernek. A darált húst a tojás követi, amit azonban a gyerekek csak közepesen tartanak rizikósnak. A gyerekek a lekvárt és a kenyeret ugyancsak közepes kockázatúnak minősítették, az uborkát, az almát és a narancsot pedig biztonságosnak tartják. A kutatók kiemelték,hogy bár nagyjából helyesen mérték fel az élelmiszerek rizikóját a gyerekek, a válaszoknál rendíkvül magas volt a szórás - ez pedig az jelzi, hogy a gyerekek elég bizonytalanok ebben a kérdésben. A felmérés szerint a lányok rizikósabbnak tartották a felsorolt élelmiszereket, mint a fiúk, különösen a darált hús esetében.

A kutatók szerint a felmérésből kiderült, hogy több dologgal tisztában vannak a gyerekek, de vannak komoly hiányosságok is az élelmiszer-kockázatokatnézve, ezért különösen fontos, hogy ezen a téren többek között a hatóság fokozottan kezelje ezt a területet. Bár a gyerekek az élelmiszerbiztonsági kockázatok kialakulásában szerepet játszó fizikai, kémiai és mikrobiológiai folyamatokkal logikusan nincsenek tisztában, általában helyesen tudták elkülöníteni a kockázatos, mérsékelten kockázatos és nem kockázatos élelmiszereket.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás