HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Melyik pezsgő a legjobb? Dátum: 2015.12.28.

A magyar pezsgők közül a Sauska Extra Brut lett alegkedveltebb, a külföldiek versenyét pedig az ausztriai Schlumberger Gold Trocken nyerte. 

A szilveszteri pezsgőszezonban tette közzé a nagyszabású pezsgővizsgálatának és -tesztjének eredményeit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih).

A nébihes teszt során 30 pezsgőt vizsgáltak élelmiszer-biztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok alapján. A tesztelt pezsgők beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak, igaz, jelölési hibák miatt több gyártó figyelmeztetett a hatóság. (A teszt során vizsgálták a sűrűséget, a tényleges- és összes alkoholtartalmat, a hamu- és cukortartalmat, valamint az ólom-, réz- és vastartalom mellett az ochratoxin és növényvédőszer-maradéktartalmat is mérték.)

Forrás: Pixabay.com

A kedveltségi teszten a magyar és külföldi pezsgők külön-külön versenyeztek. A kóstolók a pezsgők színét, tisztaságát, gyöngyözését, illatát, valamint ízét, zamatát is pontozták. A laikusok és szakemberek rangsora alapján a hazai előállításúak közül a Sauska Tokaji végzett az élen, míg a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken nyerte el leginkább a tesztelők tetszését. Második helyezett lett a magyar pezsgők között a Törley Casino Sec, a külföldeiknél pedig a spanyol Freixenet Cordon Negro Brut-Cava. Harmadikként zárt a hazai gyártású Kreinbacher Prestige Brut és az Olaszországból származó Bortolomiol Prosecco Miól Brut Treviso - DOC. Érdekes, hogy a legdrágább pezsgők közé tartózó Dom Perignon versenyzője, a Dom Perignon Vintage 2006 Brut pezsgő csak a hatodik lett a külföldi pezsgők között. 

A részletes eredményeket, pontszámokat és rangsort ezen a linken nézheti meg (xls). 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás