HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Vigyázzon ezzel az étrend-kiegészítővel! Dátum: 2016.02.23.

A málnaketon-tartalmú étrendkiegészítőnek a hirdetések szerint súlycsökkentő hatása van, ám egy dán egyetem szerint érdemes óvatosan bánni a termékkel. 

Az úgynevezett málnaketont tartalmazó étrend-kiegészítők megtéveszthetik a vásárlókat, mivel 100 százalékban természetes termékként hirdetik, ám a vegyület biztonsága nem az előállítási módjától függ. A 4-(4-hidroxifenil)-2-butanon vegyület, málnaketon néven ismert, a málna aromáját adó egyik vegyület. Az Élemiszerbiztonsági Szemelvények című szaklap idézi a Dán Műszaki Egyetem Élelmiszertudományi Intézetének (DTU Food) figyelmeztetését, amelyben a szakértők óvatosságra intik a vásárlókat. Korlátozott mennyiségben aromaanyagként használható bizonyos élelmiszerekben.

A termék gyártói azt javasolják, hogy napi 100-1400 milligrammot érdemes fogyasztani, a dán kutatócsoport szerint azonban nagy problémát jelenthet az, hogy a málnaketon ilyen nagy mennyiségű napi bevitelére még nem állnak rendelkezésre a biztonságos fogyasztással kapcsolatos adatok. Az étrend-kiegészítőt korábban laboratóriumi állatokon tesztelték, ahol azok fogyása volt megigyelhető, azonban a hatásmechanizmus nem volt ismert.

A kutatók egy számítógépes modellel kimutatták, hogy a málnaketonnak potenciálisan káros hatása van mind a reproduktív és kardiovasculáris rendszerre, illetve a magzati fejlődésre is. Ezért a dán kutatók további vizsgálatokat javasolnak, hogy kiderüljön, biztonságos-e a málnaketon-tartalmú étrendkiegészítők fogyasztása. 

Nézze meg a Mindenár.hu oldalát mobilról, és keresgéljen az áruházak legjobb akciói között, és készíthet a mobilján bevásárlólistát is.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás