HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Veszélyesek-e a cukorpótlók? Dátum: 2014.05.12.

A Mindenár.hu a cukorvásárlási iránytű után a cukorpótlóknál is rendet tesz a független élelmiszerbiztonsági laboratóriumot működtető Wessling Hungary segítségével.   

A címben feltett kérdésre, miszerint veszélyesek-e a cukorpótlók az a válasz az, hogy nem. Azaz nem veszélyesek, de az igazság ennél árnyaltabb.

Legenda 

Bár az egyik legnépszerűbb cukorpótlóra, az aszpartámra rendszerint ráfogják, hogy rákkeltő, ám ezt még nem bizonyították. "Az állítás a legendák körébe sorolható. Leegyszerűsítve: a hatóságok nem néznék tétlenül, hogy valóban veszélyes, adott esetben rákkeltő, vagy más betegséget előidéző anyagokat vásárolhassanak, fogyaszthassanak az emberek” – szögezte le Szigeti Tamás, a Wessling Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója.

cukor es cukorpotloForrás: Mindenár.hu

Szigeti hozzáfűzte: a legnépszerűbb cukorhelyettesítők, az aszpartám (Nutra Sweet), a szacharin, a xillit, a szteviol glikozidok (sztivia) nem veszélyesek táplálkozástudományi, élelmiszer-biztonsági szempontból, de akkor sem feltétlenül javasolt a használatuk az egészséges embereknél. Mégpedig azért, mert kifejezetten testidegen anyagok, így nem tudjuk biztosan, hogy hosszú idő alatt nem kell-e mégis szembenéznünk előnytelen élettani hatásokkal.

Akkor most miért nem? 

Ebből (azaz élelmiszer-biztonsági) szempontból érdemes tisztázni az aggályos élelmiszer-összetevők és/vagy szennyezők mikrorizikó-szintjének a fogalmát. Ez egy anyag olyan koncentrációját jelenti, amelynek egy életen át történő expozíciója (felhalmozódása) hatására egymillió lakosra vetítve egy többlethalálozást okoz – ezt társadalmi megegyezés alapján fogadták el. 

Namármost, olyan, hogy abszolút biztonságos élelmiszer, egyszerűen nincs. Az élelmiszerekben található nemkívánatos összetevők aránya jellemzően valamivel meghaladja a nullát, tehát minimális mennyiségben jelen lehetnek. Olyan élelmiszer azonban van, amelynek a veszélye elfogadható szintű, vagyis a „mikrorizikó” szintje alatt van. Ebből adódóan az említett, társadalmilag jóváhagyott mikrorizikó-szint kiküszöbölhetetlen azoknál az egyéneknél, akik cukorbetegek és édességet szeretnének fogyasztani.

Biztosítékok

Az is tény, hogy az egyik legnépszerűbb cukor helyettesítő, az aszpartám (Nutra Sweet) az ember anyagcseréjének rendszerében fenil-alaninná (aminosav) alakul, amelyből nagyobb mennyiség allergiás reakciókat válthat ki arra érzékeny egyéneknél. (A cukorvizsgálatokról bővebben a laboratorium.hu cikkében olvashat.)

Az aszpartám tehát ebből a szempontból lehet problémás, a neten megjelenő összeesküvés-elméletek szemben - ahogy azt említettük - nem rákkeltő, legalábbis bizonyítottan nem. Ezt egy rakás nemzetközi és magyar hatóság is igazolja. 

További biztosíték (nem csak az aszpartám, hanem a többi cukorpótló esetében is): törvényi előírás, hogy a cukorhelyettesítők alkalmazásának célja nem lehet kifogásolható minőségű nyersanyag elfedése vagy a fogyasztó megtévesztése. A szabályozás pozitív listát ír elő, azaz csak engedélyezett anyag használható fel, és a fogyasztása esetén az egészségünkre való kockázatának mértékét független toxikológiai tanulmányokkal kell igazolni.

A sorozat következő, csütörtökön megjelenő részében külön-külön foglalkozunk a cukorpótlókkal. 

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás