HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Szennyezett kenyeret hívott vissza az Aldi Dátum: 2016.03.21.

A rozsos, szezámos extrudált kenyeret azért hívták vissza, mert penészgombatoxin található benne. 

Visszahívta az Aldi a 250 grammos kiszerelésű rozsos és szezámos extrudált kenyér egyik sorozatát, mivel a termék „Ochratoxin A” penészgomba toxinnal szennyezett –írja a Vs.hu a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatására hivatkozva. A Nébih közleménye szerint a szenyezett termékről az európai gyorsriasztási rendszerből érkezett figyelmeztetés. 

A termék adatai:

Minőségmegőrzési idő: 2016. 10.04, LOT 16035

Gyártó: CONT.BAKERIES DEUTSCH.GMBH Gronau Germany

Vonalkód: 4012936000029/4012936000012/24031974, illetve 4012936000029/4012936000012/24031974.

A Nébih közölte, az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az ochratoxin A a legjelentősebb, mely erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban májat, idegrendszert, immunrendszert, és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag. 

A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben is előfordulhat. Bár az élelmiszerek előállítása során folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlennek tekinthető, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye. Azaz megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket. A kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás