HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Vége lehet a boltzárnak? - a kormány szerint szó sincs erről Dátum: 2016.03.24.

A kormány fontolgatja a vasárnapi boltzár eltörlését - írja a csütörtöki Népszabadság piaci forrásokra hivatkozva.

A lap szerint a kormány részéről már puhatolóznak kiskereskedelmi láncoknál a vasárnapi nyitva tartás visszaállításának a hatásairól. A kormányoldal egyrészt szinte biztos abban, hogy a zárva tartás melletti népszavazási kezdeményezés elbukik a Kúriánál. Másfelől a boltzár eltörlése pedig kisebb presztízsveszteség lenne a kormánynak, mint egy, a boltzár megszüntetésére kiírt népszavazás elvesztése. (Az MSZP már régóta próbálkozik azzal, hogy kiírják a boltzár eltörléséről szóló népszavazást.)

A lap arról is ír, hogy egy ideje van olyan hazai áruházlánc, amelyik immáron a vasárnapi nyitva tartás mellett lobbizik, mivel a vasárnapi bezárás súlyos veszteséget okozott számára. A nagy multinacionális áruházláncok ugyanis megtalálták a számításukat az új rendszerrel: a megnövelt nyitvatartási idővel, pénteki szombati csúcsüzemmel lényegében be tudták hozni a korábbi forgalmukat, és mivel kiesett a vasárnapi munkavégzés, nem kellett arra a napra súlyos, 100 százalékos bérpótlékot fizetni. Viszont akad olyan hazai áruházlánc, amelyik alulmaradt a vevőkért folytatott pénteki-szombati versenyben, így nemcsak a korábbi vasárnapi vevői egy részét veszítette el, de törzsvásárlói egy részét is el tudták csábítani az új rendszerben a hipermarketek és a diszkontok. (További részleteket a Népszabadsgág (Nol.hu) cikkében olvashat.)

A népszabis cikk megjelenése utána a kormány - a Portfólió megkeresése után - reagált a boltzár eltörlését felvető értesülésre. A kormány annyit közölt: "Megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a Népszabadságban ma megjelent állítás alaptalan sajtóhíresztelés". 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás