HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Kenyérháború az Auchan és a Tesco között Dátum: 2016.04.27.

Hirdetés

A versenyt 132 forintos kilós árral ezúttal az Auchan nyerte. 

Bár a Tesco félbarna kenyere alacsony áron kapható szombatig, de aki még szerdán szeretne félbarna kenyeret venni, az jobban jár az Auchannal. 

fabookAz Auchanban ugyan kisebb a kenyér, 0,75 kilós, de ezért 99 forintot kérnek, így a kilóra vetített ár 132 forintra jön ki. Szemben a Tesco 149 forintos árával. (Ha más termékekről szeretné kideríteni, hogy hol olcsóbbak, ezt itt teheti meg.)

 

Pár fontos gondolat a kenyérről

Fontos, hogy a kenyér minőségi legyen, hiszen nagy részben a kenyérfogyasztással visszük be a szervezetünknek szükséges szénhidrátot, de vitamin- és ásványi anyag bevitel is kötődik fogyasztásához. Élelmirost-tartalma pedig bizonyos betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet. A finomlisztből készült termékekben jóval, sokszor 50 százalékkal kevesebb a vitamin és az ásványi anyag, mint a korpából vagy teljes kiőrlésű lisztből készült társaikban.

Tartós egy kenyér akkor, ha legalább hat napig eláll, de ebben az esetben úgy kell forgalomba hozni, hogy romlást gátló anyagokat tesznek bele, vagy ennek megfelelően csomagolják az adott árut. Természetes minőségmegőrzés, ha kovászt tesznek a kenyérbe, hiszen ezek alapesetben tovább elállnak. Emellett jellemzőbb az állaguk, ízük is. Persze attól, mert barna a kenyér színe még közel nem biztos, hogy rozskenyeret fogunk enni, ha megvesszük. Érdemes figyelni a csomagolást, hiszen komoly szabályozás van erre is – fel kell tüntetni, miből készült a kenyér, gyakran színezőtől barna a kenyerünk, nem pedig a rozstól.

Beszédes csomagolás

Nem csak a liszttől függ a kenyerünk, egyéb egyébként meghatározó összetevők is lehetnek benne. Találkozhatunk boltokban például többgabonás kenyérrel, búzacsírás, burgonyás, magos, szójás és korpás kenyér stb. 2012-ben Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végzett egy vizsgálatot a különböző kenyerek minőségét illetően. A bevizsgált kenyerek közül egyébként a rozs és a rozsos kenyerek szerepeltek a legjobban.

keny

 Eltér az előrecsomagolt  és a nem csomagolt  kenyerek címkézése.  Utóbbin jellemzően  kenyércímkéket fogunk  találni, amin meg kell  nevezni a terméket, a  nettó tömeget, az  előállító vagy a  forgalmazó nevét és  címét. Ha a kenyér 24  óránál hosszabb ideig áll  el, abban az esetben a  napot is tartalmaznia kell  a kenyércímkének, hogy  meddig tárolhatjuk a  kenyeret.

Mi ezzel úgy vagyunk, ha már ekkora a választék a kenyerek között, érdemes válogatni. Értjük ez alatt, hogy van esemény, vagy főtt étel, ami megkívánja a kevésbé egészséges, de puhább, néha-néha jobban eső fehér kenyeret, de hétköznapi étkezésekre, szendvicsekre pártoljuk a teljes kiőrlésű kenyeret, vagy a rendkívül markáns ízű, elég jól laktató rozskenyereket. Ha meg tudjuk tartani a mértéket, a kenyérfogyasztás nem válik szervezetrombolóvá.

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás