HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Örülhetnek a laktózérzékenyek Dátum: 2016.05.03.

Laktózmentes mozzarella sajt jött a piacra. 

A mozzarella sajtairól ismert Szarvasi Mozzarella Kft. májusban új terméket dob piacra. Mégpedig egy laktózmentes mozzarellát. Az idén 25 éves cég tavaly 5 milliárd forintos árbevételt ért el, és arra számít, hogy a laktózmentes mozarellák piacra dobásával növeheti piaci részesedését. 

laktózmentes MiniMozzarellaKép

A cég a laktózérzékenységről is képet ad az új termékről szóló közleményében: A laktózérzékenység oka a tejcukor (laktóz) lebontásához szükséges laktáz enzim nagyon alacsony szintje vagy teljes hiánya a szervezetben. A Szarvasi Mozzarella olyan mozzarellát fejlesztett, amelyet a hiányzó enzim hozzáadásával laktózmentessé tett, így a termék laktóztartalma az előírásnak megfelelően kevesebb, mint 0,1g/100g. Emiatt a tejcukorérzékenyek is megehetik. 

laktózintolerancia három főbb csoportja ismert:

  • a veleszületett laktózintolerancia, amikor már újszülött korban is képtelen a szervezet a laktáztermelésre
  • az elsődleges laktózintolerancia, ami az életkor előrehaladásával fokozatosan csökkenő laktázszint miatt alakul ki
  • a másodlagos laktózintolerancia, amelynek esetén környezeti faktorok (pl. bélnyálkahártyát érintő fertőzéses megbetegedés) zavarják a laktáz enzim termelését

laktózmentes MiniMozzarellaKép

Az érintettek nagy része hazánkban is az utolsó két típusba tartozik.   laktózérzékenység lényegében népbetegségnek nevezhető világszerte, bár a földrajzi elhelyezkedéstől függően nagyon eltérőek az arányok.

Sokan vannak

A  hivatalos - 2009-es - uniós adatok szerint Magyarországon a lakosság 40 százaléka lehet érintett, Olaszországban pedig az embrek több mint fele laktózérzékeny. 

 

laktóz

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás