HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

"Diabetikus" - ezt ne keresse a boltokban a jövőben! Dátum: 2016.05.04.

Július 20-tól az egész Európai Unióban, így Magyarországon is megszűnik a diabetikus elnevezés az élelmiszereknél.Helyette jön a cukormentes és a csökkentett cukortartalmű jelző - hívta fel a figyelmet közleményében a független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling.

 

A változtatás nagy odafigyelést kíván a cukorbetegektől, de az inzulin-intoleranciában szenvedőktől és általában mindenkitől, akinek cukormentes diétát kell tartania. A tájékoztatás a címkén lesz, de a kérdés az, hogy pontosan mit is kell majd keresni. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a diabetikus megnevezés helyett milyen feliratok lehetnek, és azt is elmondjuk, hogy ezekre milyen szabályok vonatkoznak.

 

Alacsony cukortartalmú: Ez az állítás akkor használható a címkén, ha a termék cukortartalma nem haladja meg az 5g/100g vagy 2,5g/100ml határértéket.

 

Cukormentes: Ezt a kifejezést akkor alkalmazhatják a jelölések között, ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5g/100g illetve a 0,5g/100ml mennyiséget.

 

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz: Ez a szókapcsolat csak abban az esetben helytálló, ha a termék készítéséhez nem használtak mono- és diszacharidot, vagy egyéb édesítő hatású élelmiszert (pl. mézet). De vigyázat, attól még, hogy nem tettek hozzá cukrot, még természetes módon tartalmazhatja azt. Ezt egy „Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz” standard mondattal jelölni is kell.

 

Csökkentett cukortartalmú: Minden esetben a normál élelmiszerekhez képest legalább 30%-kal kevesebb cukrot kell, hogy tartalmazzon az ilyen megnevezéssel ellátott termék. Ugyanez a szabály vonatkozik a „Light” jelzésű termékekre is. Tehát az ilyen jelzésű terméket is érdemes megvizsgálni vásárlás előtt.

 

Csökkentett energiatartalmú: Ennek a kategóriának a megítélése egy kicsit nehezebb. Általában itt mindenki csak az energiabevitel csökkentését mérlegeli, de azt nem, hogy ezt a gyártó hogyan érte el. Az ilyen termékek esetében mindig meg kell ezt nézni, mivel a címkén jelölni kell azt a tápanyagot, és annak a csökkentésnek a mértékét, amellyel a kívánt eredményt elérték. Ha a kívánt hatást a cukortartalom mérséklésével vagy például édesítőszerrel való cserével érték el, akkor ez megfelelő lehet a vásárlásra. De például egy keksz esetében az energiatartalom mérséklését a zsírtartalom csökkentésével is megoldhatták, ebben az esetben a cukortartalom ugyanúgy megmaradt a termékben, ezért cukorbetegek nem ajánlható. Az ilyen jelölésű termékek esetében legyünk nagyon figyelmesek és óvatosak.

 

További részleteket a Laboratórium.hu cikkében és a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal korábbi tájékoztatásában olvashat.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás