HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Kertben raksz tüzet? Tartsd be ezeket a szablyokat! Dátum: 2016.05.13.

A tűzgyújtási szabályokat azért (is) fontos betartani, mert Magyarországon a tüzek 99 százaléka figyelmetlenségből, gondatlanságból adódik. 

  • A szabadtéri tűzgyújtást szabályozó jogszabály szerint a kertben felhalmozott (például fűnyírásból) származó elszáradt hulladékot tilos meggyújtani, kivéve, ha ezt külön jogszabály engedélyezi. A külterületi ingatlanok esetében a tűzgyújtást előzetesen jelenteni és engedélyeztetni is kell a tűzvédelmi hatósággal.

 

  • A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, és még a tűzgyújtás előtt készítsük oda az eloltáshoz szükséges kellékeket. A parázsra is figyelni kell, az esetleges szél miatt, ami szétszórhatja a parazsat, ami nem kívánt helyen okozhat galibát.

 

  • Fontos szabály az is, hogy az erdőtűzveszélyes időszakokban a vidékfejlesztési miniszter által hatályba léptetett országos szintű, illetve az erdészeti hatóság által kiadott területi szintű tűzgyújtási tilalom minden részletében felülírja a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat, így ilyen tilalom esetén általános jellegű tiltás lép érvénybe. Tüzet gyújtani ilyenkor még a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos.

 

  • Ha nem tartjuk be a tüzelési szabályokat, akkor az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság megbírságolhat minket, a büntetés minimum 10 ezer forintról indul. Ha ki kell hívni a tűzoltókat, akkor 20 ezer forint a minimális bírság, a teteje pedig 3 millió forint. 

(Az összeállítást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Katasztrófavédelem tanácsai alapján készítettük.)

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás